Tekst objavljen: 24.04.2019 9:50        


Pregovori o plati znaju da budu naporni i neprijatni, a ako ne dođe do dogovora, može dovesti i do ovakve situacije.

Tražili gazdi povišicu od 50 evra, a kada nije pristao - dali kolektivni otkaz

U Trebinju su zaposleni na jednoj benzinskoj pumpi odlučili da daju kolektivni otkaz, piše dopisnik Politike.

Uradili su to pošto nije udovoljeno njihovom zahtevu. Oni su ubeđivali vlasnika kako plata od 250 evra nije adekvatna i zahtevali su povećanje plate za 50 evra. Poslodavac je procenio da bi mogao pristati na polovinu od traženog iznosa, nudeći 25 evra povišice. Kako se nisu videli u toj računici, radnici su ogradili preduzeće i obavestili vlasnika da pumpa više ne radi.

„Nisu pristali, spakovali su stvari, stavili ključ u bravu, ogradili pumpu i kolektivno napustili radna mesta”, izvestila je Alternativna televizija.

Mediji su to, između ostalog, doveli u vezu i sa nedostatkom radne snage, najpre u Hrvatskoj i Evropskoj uniji, gde vape za radnicima raznih profila. Ekonomisti potvrđuju ranije iznete tvrdnje vlasti i poslodavaca koji su primetili da samo veće plate mogu zadržati radnike u Republici Srpskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

No, čini se da privatni poslodavci nerado proširuju stavke u budžetima za radničke plate, iako su vlasti nedavno uvele neke olakšice u poslovanju i najavili nove dodatne mere.

Ekonomisti se pitaju hoće li to biti dovoljno rasterećenje, pa da 70 odsto radnika u Srpskoj koji primaju plate ispod prosečne – ona iznosi 450 evra – osete poboljšanje ličnog standarda. Na primer, prosek primanja u građevinarstvu je 300 evra, a u finansijama više od 740 evra mesečno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povišica bosna i hercegovina republika srpska region otkaz benzinska pumpa 50 evra trebinje kolektivni otkaz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana