Tekst objavljen: 27.08.2019 11:55        


Ozbiljno se razmatra predlog "Puteva Srbije" da se uvede naplata putarine za teretnjake i na magistralnim putevima, rekla je za Večernje novosti ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

Teretna vozila će morati da plaćaju putarinu i na magistralama?

"Ozbiljno razmišljamo o tome. Teška teretna vozila izbegavaju auto-put, odlaze na magistralne i regionalne puteve, gde ništa ne plaćaju, ali zato duplo brže uništavaju puteve koje mi rehabilitujemo. Čekamo analizu i svakako ćemo razmišljati kako da ih usmerimo na auto-put", rekla je ministarka.

Ona je istakla da bi to bilo bezbednije i da ne bi uništavalo magistrale, a ostvarivao bi se i dodatni prihod.

"To neće biti pre sledeće godine", rekla je Mihajlović.

Ministarka je najavila i rehabilitaciju 5.000 kilometara magistralnih i regionalnih puteva, koja će trajati tri godine i dodala da je ona jednako važna kao i izgradnja novog koridora.

"Važan nam je regionalni ekonomski razvoj. Predlog ćemo u narednih mesec dana usvojiti na Vladi Srbije. Osim rehabilitacije 5.000 kilometara, gradićemo i 650 kilometara auto-puteva", kazala je Mihajlović.

Dodala je da je to veliki posao i da želi da u tome učestvuju i domaće firme.

"Tražimo rešenje sa Ministarstvom privrede da našim preduzećima pomognemo da kupe mašine i opremu, da im obezbedimo subvencije", rekla je Mihajlović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izgradnja pet novih auto-puteva deo je petogodišnjeg plana, a da Šumadijski koridor počeće da se gradi 2021, kad se uradi projektna dokumentacija, navela je ministarka.

"Sve pre toga, Preljina-Požega, Novi Beograd - Surčin, Ruma-Šabac-Loznica, Sremska Rača-Kuzmin i Niš-Pločnik je petogodišnji plan. Urađeni su svi prostorni planovi, svi planovi područja posebne namene, negde su već delimično izdate građevinske dozvole, na Moravskom koridoru je kod Кruševca već urađena eksproprijacija za prvu deonicu", precizirala je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
teretna vozila kamioni Zorana Mihajlović naplata putarine magistralni putevi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana