Tekst objavljen: 03.05.2019 9:00        


Kredit vam može biti od velike pomoći kada planirate svoje finansije na kraće ili na duže staze. Preduslov da kredit bude vaš finansijski prijatelj je prethodna podrobna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi.

Šta sve treba da znate o keš kreditima?

Na primer, ako želite namenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački.

Mada bi bilo logično očekivati da su kamate niže kada je kredit namenski (za kupovinu nameštaja, automobila, bele tehnike...), tako je samo u manjem broju banaka. Kod ostalih, bolje je tražiti gotovinski kredit.

1. Zašto da uzmete keš kredit?

Potrošački kredit podrazumeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj radnji. Novac ne dobijate na ruke, već banka, nakon što donesete profakturu iz prodavnice, pare direktno uplaćuje prodavcu. S druge strane, keš kredit je mnogo jednostavniji. On omogućava da s novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci vas neće ni pitati za koje namene uzimate novac. Pare ležu direktno na vaš račun. Ono što planirate možete kupiti gde hoćete, kada hoćete, bez jurnjave oko profaktura i sličnih peripetija.

2. Na šta obavezno treba obratiti pažnju?

Ono što je skoro pa obavezno pri apliciranju za kredite jeste da imate tekući račun u banci od koje tražite pozajmicu (prenos plate nije obavezan, ali je kamatna stopa svuda povoljnija ukoliko to učinite za dva, tri, pa i više procenata), da ste zaposleni godinu dana, odnosno stalno zaposleni minimalno tri meseca. Takođe, većina banaka traži da niste menjali poslodavca u poslednja tri meseca, a kod nekih je to čak i šest meseci.

Ono na šta je važno da obratite pažnju su prateći troškovi, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranja, sitna slova u ugovoru...

Ovaj deo, što se kaže, ne možemo dovoljno da naglasimo: sve čitajte, sve pitajte i još jednom proverite pre nego što bilo šta potpišete. Jer posle potpisa - nema kajanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3. Kakav keš kredit odabrati?

Osnovni kriterijum za odluku ne bi trebalo da bude isključivo visina kamatne stope. Pored prethodno navedenih pitanja, klijent mora biti upoznat i sa vrstom kamatne stope, odnosno da li je ista fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ukoliko je reč o promenljivoj kamatnoj stopi.

Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom. U slučaju varijabilne kamatne stope prisutna je potencijalno veća doza neizvesnosti visine anuiteta sa protokom vremena. Na uvek prisutnu dilemu: jeftin ili dobar kredit može se odgovoriti i iz druge perspektive.

Napravimo paralelu sa automobilima: da li ćete se opredeliti za jeftiniji auto, koji će vremenom iziskivati nove, nepredviđene troškove ili za skuplji koji Vam daje određenu garanciju i sigurnost?


Ovo su neke od stvari na koje, po našem mišljenju, morate da obratite pažnju kada uzimate keš kredit. 

Kao i svako finansijsko sredstvo i gotovinski krediti mogu da vam budu od velike pomoći - ako dobro odaberete i pažljivo raspolažete sa novcem koji dobijete.

1 komentar

  1. User image
    Desanka Jeremic 06.09.2019 20:38

    Sve cesce se pojavljuju ponude kes kredita (Lalafo),vrlo su primamljivi,jedino traze pre prenosa novca tj zajma,uplatu preko western uniona radi osiguranja,iznos he od 115 eura do 210 eura.

    Koliko je to sigurno?

    S postovanjem

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
savet kamatna stopa gotovinski krediti banke keš kredit keš keš kredit saveti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana