Tekst objavljen: 28.10.2015 15:00        


Srbija je najviše napredovala na najnovijoj listi Svetske banke "Duing biznis 2016" zahvaljujući ubrzanoj proceduri izdavanja građevinskih dozvola, izjavio je danas savetnik potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Nikola Milivojević ističući da je Srbija sada daleko atraktivnija destinacija za ulaganje.

Srbija je sada  atraktivnija destinacija za ulaganje

Srbija se po uslovima poslovanja na toj listi, koja je upravo objavljena, našla na 59. mestu od ukupno 189 zemalja, što je skok od čak 32 pozicije u odnosu na prošlogodišnju listu, naveo je Milivojević.

"Ta rang lista je glavni pokazatelj investitorima u svetu, ali i u zemlji, kakva smo mi investiciona destinacija. Činjenica da smo napredovali ove godine govori da smo na dobrom putu i da Srbija sprovodi dobre mere", rekao je Milivojević Tanjugu.

Milivojević, koji je član radne grupe za unapređenje položaja Srbije na rang listi Svetske banke Duing biznis, kaže da je to telo kojim predsedava potpredsednica vlade Zorana Mihajlović uložilo puno napora u prethodnom periodu.

"Srbija je napredovala zahvaljujući novim procedurama u izdavanju građevinskih dozvola i elektronskom plaćanju poreza, ali delom i izmeni metodologije Svetske banke, koja u obzir ove godine uzima i određene pretpostavke koje se tiču malih i kontinentalnih zemalja, tako da smo mi danas na realinijoj poziciji", rekao je Milivojević.

On je dodao da će Srbije nastaviti narednih godina da napreduje na toj listi i da je napravljen akcioni plan sa konkretnim merama kako da se poboljša pozicija Srbije.

Prema njegovim rečima, te mere sadrže instrukcije za institucije i ministarstva kako da se povežu rad i procedure kako bi privreda mogla što efikasnije da posluje u Srbiji.Ministarstvo građevinarstva će 1. januara uvesti i elektronsku građevinsku dozvolu.

Lista "Duing biznis" rangira ukupno 189 zemalja, a u odnosu na zemlje regiona Srbija je ostvarila ubedljivo najveći napredak, dok su dve zemlje nazadovale - Albanija i Crna Gora.

Dobijanje građevinskih dozvola je jeftinije, a takođe je uvedena obavezna inspekcija osnovnih radova", piše u izveštaju "Duing biznis 2016".Srbija je sa neslavnog 186. mesta iz prošlog izveštaja za 2015. godinu napredovala za 47 mesta, na 139. poziciju kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ulaganje građevinske dozvole svetska banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana