Tekst objavljen: 01.12.2014 14:50        


Pokušavajuči da upiše svoj stan već šest godina u Službi za katastar nepokretnosti u Beogradu, naša sugrađanka je nailazila na stalna odbijanja zahteva, uz obrazloženje da nije dostavila svu neophodnu dokumetaciju.

Republički geodetski zavod: upis prava svojine

Dana 15.10.2008. predala je zahtev za upis prava svojine (naravno sa svim uplaćenim taksama koje su u to vreme iznosile oko 7200din) na stanu broj X , u ulici X, na X spratu stambene zgrade.
Prethodni vlasnik je imao uredno uknjižen stan, o čemu svedoči Izvod iz lista nepokretnosti broj X, koji posedujem.
Dve ili tri godine,  nije dobila nikakvo pismo, poziv od Zavoda, te je otišla kod njih, da bi joj službenica koja vodi predmet rekla da stan broj X (moj stan) ne postoji. Rečeno joj je da bi to rešila, moram da piše Aneks ugovora sa čovekom od koga  je kupila stan. Takođe, kvadratura stana se razlikuje za 6 kvadrata u Kupoprodajnom ugovoru i Listu nepokretnosti koji je imao prethodni vlasnik sa jedne strane i podacima kojima raspolaže Zavod sa druge strane. Pritom, Izvod iz lista nepokretnosti prethodnom vlasniku je izdao upravo ovaj Zavod.

Na samu pomisao da mora da plaća advokata, traži prethodnog vlasnika, pravim Aneks ugovora itd. nikako se nije nakanila da to učini. Vreme je prolazilo dok:

Aprila 2013. Nije došao Zaključak na ime njenog preminulog (2008.god) oca gde se njemu nalaže da dostavi:

1. „Original, prepis ili overenu fotokopiju Uverenja specifikacije opštine za predmetni stan gde će on biti označen kao poseban deo objekta, sa naznakom broja stana, površine, sobnosti i spratnosti.“
2. „Original, prepis ili overenu fotokopiju potvrde prodavca grada Beograda da je“ vlasnik stana od kojeg je kupio stan čovek od koga smo mi kupili (tj. Drugo koleno) „isplatila cenu stana“.

Došla je do zaključka da je njen otac pre smrti podneo zahtev za uknjižbu i zato se njemu sada obraćaju, a njoj još uvek ništa!
Ogorčena, angažuje advokata, koji je na osnovu nekih članova u zakonima obrazložio da ona to ne mora da podnese, ali se nakon par meseci Katastar opet obrato da to mora, ali se opet obratća njenom ocu, iako sve zahteve potpisuje ona!
"Uporno se obraćaju mrtvom čoveku, već 6 godina, a meni ni jednom! "
Pošto je krajem 2013 ili početkom 2014. Podnela dopis gde Predsednik skupštine stanara potvrđuje postojanje njenog  stana kao i tvrđenje da su zahtevani dokumenti nepotrebni jer ih je on podneo za celu zgradu, po prvi put 19.05.2014.god. Zavod šalje dopis na njeno ime, ali na njenu staru adresu, a ne adresu na kojoj sada živi- adresa stana kojeg želi da uknjiži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dobijam  Zaključak broj X od 19.05.2014.god. gde joj se nalaže da u roku od 15 dana od prijema zaključka dostavim, u originalu ili overenoj kopiji, Uverenje-specifikaciju nadležnog organa gradske opštine Savski venac o broju, površini, spratnosti i strukturi predmetnog stana. Kako u opštini Savski venac nisu bili u mogućnosti da joj Uverenje izdaju brzo, dana 27.06.2014. je podnela Zahtev za produžetak roka za dostavljanje potrebne dokumentacije, što je uredno zavedeno na pisarnici.

U opštini je upućuju na Arhiv grada Beograda jer oni za zgrade izgrađene pre 1970. god. ne čuvaju dokumente. Njena zgrada je izgrađena 1974! Trudom službenice u Opštini, našli su papire u arhivi. Da bi ubrzali ceo proces.

U međuvremenu, 02.07.2014. god. bila je na razgovoru u katastru, kako bi rešili problem uknjižbe koji traje 6 godina i kako bi shvatili „nedostatke“ u dokumentaciji koja sprečava pozitivno Rešenje. Uočivši probleme predloženo joj je da napišem Zahtev sa obrazloženjem problema, što je i učinila istog dana. Zahtev je predat pisarnici, i zaveden. U Zahtevu je navela i svoje brojeve telefona, ali me, nažalost, niko je nije kontaktirao!
U zahtevu je pisalo ono što je službenica utvrdila, a to je da je njenj stan pogrešno zaveden pod brojem 7, ali se to desilo i broju 8 koji je kasnije ispravnjen na stan broj 20 kada je vlasnik doneo sva dokumenta o zgradi koja i njoj traže.
 Do greške u brojevima stana, došlo je davno, kada je neko od službenika koji je unosio podatke, samo zamenio dve kolone koje su jedna do druge, gde jedna predstavlja broj posebnog dela objekta (broj stana), a druga evidencijski broj posebnog dela objekta . Znači, svi problemi proističu iz greške prilikom kucanja. Najzad, nakon dobijenog Uverenja gradske opštine Savski venac broj X od 31.07.2014.god, (taksa 550din) koji su joj tražili da dostavi, ona dostavljam u originilu dana 06.08.2014. na pisarnici uz propratni tekst „Dopuna predmeta“ što je sve uredno zavedeno na pisarnici.

Od njih ponovo dobija Zaključak koji datira od 15.08.2014.god. (9 dana ranije ja dostavila to što joj ponovo traže) da dostavi , što je ona već učinila 06.08.2014. Da bi videla da li je došlo do neke zabune, odlazi do službe, devojka na šalteru proverava u kompjuteru njen podnesak i uverava je da je sve uredu.

28.10.2014. odlazi do zavoda da vidim dokle je stigao njen predmet. Službenica na šalteru joj kaže da su joj Rešenje poslali prethodnih dana. Upućuje je kod ljubaznog dečka koji izdaje rešenja, nalazi njeno, i kaže da joj je ODBIJEN ZAHTEV JER NIJE PODNELA DOKUMENT KOJI SU JOJ TRAŽILI!

Opet su poslali Rešenje na njenu staru adresu! Dolazi i pravnik kojem ona objašnjava i dokazuje da je taj Dokument podnela 6.8.2014. što potvrđuje pečat pisarnice, a on joj  kaže da to ništa ne dokazuje, nego da  to podnese O P E T !!!
"Oni taj moj dokument u mom predmetu nemaju, zbog čega zaključujem da se on izgubio od pisarnice do njih! "

"Dolazim do zaključka da se moje dopunsko Uverenje-specifikacija nadležnog organa gradske opštine Savski venac o broju, površini, spratnosti i strukturi predmetnog stana, negde zagubilo, s toga ga dostavljam još jednom, ali ovog puta overenu kopiju. U Beogradu, 29.10.2014."

Rešenje u kojem se njen zahtev za uknjižbu odbija, a koji je poslat na staru adresu ni do danas nije dobila. Takođe, poslednji njen kontakt sa Katastrom je bio 29.10.2014, a od tada nije dobila nikakvu informaciju!

BGD 30.11.2014.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upis prava svojine zavod Republički geodetski zavod katastar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana