Tekst objavljen: 05.06.2015 13:01        


U Srbiji je, u poslednje dve godine, zabeležen blagi rast broja izdatih platnih kartica, pa je broj izdatih kartica u 2014. iznosio 6,3 miliona, rečeno je danas u Privredoj komori Srbije (PKS). Sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije u PKS Branislava Žunjić istakla je danas da je aktivno u upotrebi tek svaka druga izdata kartica.

Raste broj izdatih platnih kartica, ima ih 6,3 miliona

Ona je, na programu savetovanja "Platne kartice 2015", koje je održano u Komori, rekla da je od početka krize, broj kreditnih kartica smanjen za oko devet odsto.

Prema njenim rečima, učešće kreditnih kartica iznosi 15,4 odsto od ukupno izdatih, a najbrojnije su debitne kartice sa 82,6 odsto, dok biznis kartica u Srbiji ima tek dva odsto.

Žunjić je istakla da je uzlet primećen kada je reč o plaćanju preko interneta, pa je u 2014. zabeleženo povećanje od čak 170 odsto. Rast se, kako je navela, beleži i kada je reč o broju i obimu transakcija.
Ostvaren promet plaćanja roba i usluga preko interneta u Srbiji u 2014. iznosio 2,4 milijarde dinara, što je 1,4 milijarde više nego u prethodnoj godini, dodala je.

Takođe, kazala je, kada je reč o prometu preko interneta u inostranstvu, u 2014. je iznosio 8,5 milijardi dinara, dok je u 2013. iznosio 7,1 milijardu.

Direktor Nacionalnog centra za platne kartice Narodne banke Srbije Jasmina Sstanbuk, rekla je da je PKS "karika koja povezuje sve učesnike u sistemu platnih kartica".
"NBS sa svoje strane, kao regulator, nastoji da, na najkvalitetniji način, spostavi detaljan i celovit pravni okvir za sve učesnike finansijskog sistema. Time bismo doprineli povećanju konkurencije u ovom segmentu, ali i stvaranju efikasnijih uslova za unapređenje, pored ostalog, i elektronske trgovine i bezgotovinskih plaćanja", rekla je Štanbuk.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
broj izdatih kartica biznis kartice platne kartice kreditne kartce kartičari plaćanje plastikom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana