Zvanični kurs Evra za dan 14.04.21. :: 117.5779 rsd
Tekst objavljen: 24.11.2020 16:15        


Svetska banka u najnovijoj projekciji za Srbiju očekuje da će rast u 2021. godini biti tri ili tri i po odsto, a najveći problem i znak pitanja u procenama oporavka jeste nivo investicija u idućoj godini, kaže Lazar Šestović iz kancelarije Svetske banke u Srbiji

"Privredni rast Srbije naredne godine 3 ili 3,5 odsto"

Šestović je drugog dana Beogradskog ekonomskog foruma rekao da su ove godine u Srbiji značjano opale i domaće privatne investicije, kao i strane direktne investicije za koje navodi da su u prva tri kvartala manje za 50 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

"Ako sudimo po tome, sledeća godina ne obećava mnogo i zato smo malo konzervativniji u projekciji za 2021. što se tiče Srbije", kaže Šestović.Naveo je da je ove godine pad bio manji u Srbiji nego u drugim zemljama regiona, pa i sveta, pomenuvši veliki finansijski paket državne pomoći koji se sada bliži na oko 13 odsto BDP-a.

"To je uporedivo sa onim što su davale mnogo bogatije zemlje OECD-a. U iznosu tih sredstava koja su odobrena daleko smo iznad zemalja u tranziciji koje su davale mnogo manje", rekao je Šestović i naveo da je, na primer, iznos tog paketa pomoći u Rumuniji bio mali i iznosio je 2,5 odsto BDP-a.

Šestović je rekao da je SB nekoliko puta revidirala projekcije za čitav svet i pojedinačne zemlje zbog kovid krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svi čekaju sticanje imuniteta

Napomenuo je da su u predviđanima za ekonomski oporavak u svetu sve oči uprte u to kada će se postići optimalni imunitet na koronavirus, a da je najnovija procena da će to biti sredinom iduće godine.

"To znači da prva polovina godine može ponovo da bude problematična sa aspekta ekonomskog rasta. U skladu sa tim, malo smo pogoršali projekcije za 2021. za ceo svet, tako da smo nešto manje optimistični", napomenuo je Šestović.

Najnovija projekcija SB je, kaže, da će pad u svetu ove godine biti 4,4 odsto, i to zbog problema u bogatijim, razvijenijim zemljama, za koje navodi da će imati veći pad u odnosu na zemlje u razvoju.

U Istočnoj Evropi, u zemljama u tranziciji, čekuje se pad nešto veći od globalnog i procenjuje se da će iznositi 5,1 odsto, naveo je Šestović.

"Za razliku do letos, kada smo imali još gore procene dešavanja, sada se iskristalisala malo slika. Pojavilo se 28 zemalja od 190 koje su članice SB koje će ipak imati pozitivan rast", rekao je Šestović.

Po poslednjim projekcijama, navodi, Kina će imati pozitivan rast, kao zemlja koja je globalna mašina koja pokreće industrijsku proizvodnju tako da, dodaje, ima nekih tračaka nade.

Naveo je da je prethodna ocena rasta u 2021. u svetu koju je dala SB bila oko šest odsto, a da se sada govori o rastu od četiri ili pet odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska prognoza pandemija privredni rast svetska banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana