Tekst objavljen: 15.05.2018 13:20        


Svim penzionerima primanja će najverovatnije linearno biti uvećana za osam odsto, pišu "Novosti". Prema navodima tog lista, stručnjaci državi nude tri računice kada su penzije u pitanju,a jedna od njih je linearno povećanje svih penzija za isti procenat, pa i onih koje nisu smanjivane.

Povećanje penzija - linearno za osam odsto?

To je, kako se prenosi, najizvesnije rešenje, prema kojem će svim nastarijim građanima primanja biti najverovatnije uvećana za osam odsto.

Kao još jedan model,list navodi ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija s kraja 2014. godine, koje traži Međunarodni monetarni fond.

Prema ovom scenariju, pišu "Novosti", kod gotovo 60 odsto penzionera koji primaju do 25.000 dinara ne bi bilo nikakvih promena - penzije bi im bile kao i sada. Treći model bi, prema računici Fiskalnog saveta, bio kombinacija prva dva, napominje list, uz objašnjenje da to znači da biove godine penzije svima linearno porasle za 2,5 odsto, pa i onima kojima nisu umanjene.

Kako se navodi, onim penzionerima koji su osetili mere štednje, polovina oduzetog novca bi trebalo da se vrati prve godine, a ostatak iznosa naredne.

Time bi se i zvanično "ugasio" Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, zaključuju "Novosti".
Predsednik Srbije je najavio i povećanje plata u javnom sektoru i precizirao da će one, u zdravstvu na primer, kumulativno biti veće za 20 odsto nego što su bile 2014. godine.

Razgovara, kaže, sa premijerkom Anom Brnabić o tome da se te stvari dese od oktobra, da se tada sprovede rebalans budžeta, "ali, jedan od najboljih", gde će biti novca da se izdvoji za plate i penzije, ali da će se sve to znati krajem jula, početkom avgusta, nakon što se budu videli parametri rasta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna penzija povećanje penzija penzioneri rebalans budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana