Tekst objavljen: 24.03.2020 12:30        


Poljoprivrednici će moći na njive i tokom trajanja policijskog časa, uz prijavu. Uz posebnu dozvolu, na njive i posle policijskog časa: Seje se kukuruz, repa...

Poljoprivrednicima dozvola da obavljaju setvu i tokom policijskog časa

Prolećna setva u Srbiji se zahuktava, a kako je za "Novosti" potvrdio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, svi ratari će moći, uz posebnu dozvolu, na njive i posle policijskog časa. Potrebno je da se prilagođavaju vremenu, ali ih niko neće uhapsiti ukoliko ih zatekne u traktoru da se vraćaju sa oranica.

Najveći deo poljoprivrednika već je spremilo gorivo, seme i đubrivo, pa ne bi trebalo da bude većih problema. Setva kukuruza je u toku, a kako je objasnio ministar Nedimović, treba živeti i posle korone.

Prema rečima Vukosava Sakovića, predsednika Fonda "Žito Srbije", njihova ideja jeste bila da poljoprivrednici budu na njivama od pet časova ujutru do osam sati uveče. Treba posejati dva miliona hektara.

- Već je počela setva šećerne repe, a ostale žitarice idu nešto kasnije, da se zemlja malo ugreje - objašnjava Saković. - Realno je da to sve počne negde u aprilu. Inače, zasada pšenica dobro izgleda na poljima. Poljoprivrednici će morati da povedu računa o neophodnoj zaštiti, ako se pojave bolesti i štetočine.

Kada je reč o zalihama brašna, ulja, mleka, mesa i mesnih prerađevina, zasada ima svega dovoljno i proizvodnja nesmetano ide. Da ima dovoljno brašna, potvrdio nam je i Saković. Kako je rekao, brašna i pšenice ima dovoljno za godinu dana, uz izvoz.

Da bi mogli da rade i dobiju dozvolu, moraju da se jave svom odseku, odnosno okrugu, za koji se traži dozvola za kretanje. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu koje će se kretati, broj poljoprivrednog gazdinstva, lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poljoprivrednici koji budu morali da se zbog rada na njivama kreću tokom policijskog časa dužni su da podnesu zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internetu adresi agromere.registar-uzb.rs. U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17 do 5 časova, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će one biti sprovedene. Dozvola kretanja će važiti samo za navedeni dan. Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova. Stočari su dužni da zahtev za odobrenje kretanja podnesu na internet-adresu stocarstvo.registar-uzb.rs.

Krenula proizvodnja kvasca

Proizvodnja kvasca je počela i trebalo bi da ga bude u radnjama, već u utorak ili sredu. Prema rečima Nedimovića, fabrika u Senti, u nedelju je pokrenula proizvodnju kvasca. Suvi ostali kvasac, treba da bude isporučen trgovinskim lancima.
Inače, ministarstvo poljoprivrede, predložiće zabranu izvoza kvasca, kako bi se snabdele sve prodavnice u našoj zemlji.

2 komentara

  1. User image
    Vladica 01.04.2020 8:39

    Sve lepo zamisljeno ali evo ovog jutra pada sneg a dali poljoprivrednik treba da zna unapred za tri ili sest dana kad ce saditi kukuruz i a vreme ako ne bude dozvolilo propade dozvola. Sta posle, opet zahtev i daj da zaposlimo jednog da sedi i sprema nam dozvole za kretanje posle pet. Nama treba stalna dozvola do 20h a kasnije do 21.hvala

  2. User image
    Ranko 03.04.2020 14:03

    1.Veliki broj mikro poljoprivrednih gazdinstava nema svoju mehanizaciju već uslugu im čine pravna i fizička lica. Kako se ponašati kada vas onaj ko vam radi uslugu pripreme i setve i nazove vas i kaže danas ili sutra budi sa veštačkim đubrivom ili semenom na njivi u toliko i toliko a to je vreme policijskog časa ? Mogu oni odmah popuniti zahtev preko aplikacije ali rok za odgovor je 48 sati. Molim vas pojasnite.
    2. Konkretno ja nemam mehanizaciju i poljoprivredne mašine i obrađujem mali posed površine 1ha i 15 ari na tri lokacije. Bukvalno živim od toga , imam registrovano gazdinstvo . Nemam 65 godina. Kako da se ponašam u situaciji koja je navedena pod 1. Hvala na odgovoru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dozvola za poljoprivrednike poljoprivreda setva policijski čas vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana