Tekst objavljen: 28.09.2016 15:00        


Za razvoj preduzetništva u Srbiji je važno omogućiti alternativne izvore finansiranja putem mikrofinansijskih institucija, izjavila je danas sekretarka Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije Banislava Simanić. 

PKS i Svetska banka za mikrofinansiranje preduzetnika

Simanić, koja je na sastanku sa predstavnicima Svetske banke i preduzetnicima razmatrala mogućnosti pristupa izvorima finansiranja za sektor preduzetništva i malih i srednjih preduzeća, izjavila je novinarima da je veoma važno da država u narednom periodu omogući podizanje nivoa finansiranja i to putem mikrofinansijskih institucija.

Ona je dodala da to znači da se preduzetnici ne finansiraju samo preko bankarskog sektora.
Simanić je dodala da će to biti jedan od glavnih zaključaka sastanka sa predstavnicima Svetske banke.
"Mikrofinansiranje je veoma značajno za one koji tek počinju biznis, za tzv. start-up firme i unapređenje preduzetništva, ali i firme koje imaju do 10 zaposlenih, a u Srbiji ima puno firmi koje imaju manje od 10 radnika", istakla je Simanić.

Ona je sa predstavnicima Svetske banke razmatrala i šta je u Srbiji u 2016, koja je proglašena Godinom preduzetništva, bilo dobro, a na čemu treba još raditi kada je reč o finansiranju preduzetništva.

"Zajednio sa Svetskom bankom donećemo zaključke i predložiti mehanizme koji treba da budu primenjeni u narednom periodu".

Srbija bi, kako je ranije najavljeno, do kraja ove ili početkom 2017. godine, mogla da dobije zakon ili podzakonski akt koji će regulisati rad nedepozitnih finansijskih institucija, navela je ona, napominjući da su to sve institucije koje se bave novcem, ali ne prikupljaju štednju.

Mikrofinansiranje rešava problem zajmova socijalno ugroženih i marginalizovanih grupa, kao i malih firmi.
U poslednjih pet godina, prema nekim procenama, odobreno je 32.000 takvih zajmova, a prosečan iznos je 1.400 evra i u 55 odsto slučajeva su korisnice preduzetnice.

Sa druge strane, u EU je za dve godine odobreno 390.0000 mikrokredita čija je prosečna vrednost 8.500 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Privredna komora Srbije svetska banka godina preduzetništva mikrofinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana