Tekst objavljen: 20.11.2020 15:45        


Unija poslodavaca Srbije zajedno sa Privrednom komorom, uputili su Vladi predlog pet mera za pomoć privredi u uslovima nastavljene krize zbog pandemije kovid-19

Ovo je pet mera koje bi mogle da pomognu privredi, kažu iz Unije poslodavaca Srbije

Unija podseća da nijedna zemlja, kompanija, ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti krizom, a Srbija treba da partnerstvom svih zainteresovanih strana sačuva svoju privredu i da istovremeno unapredi konkurentnost.

Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora Vladi Srbije predlažu smanjenje PDV-a u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva za hranu i piće na 10 procenata. Te oblasti su, kako se navodi najteže pogođene pandemijom, a inače su sve zemlje EU i regiona već uvele sniženu stopu u tom sektoru.

Predlaže se i dalje odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ili njihov delimični otpis u sektoru malih i srednjih preduzeća. Podaci ukazuju da ovaj deo firmi tek čeka najveći udar krize, jer su poslovni prihodi tradicionalno najniži početkom godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Unija navodi da bi obustavljanje uvođenja novih taksi i dažbina na republičkom i lokalnom nivou bilo nastavak garantne šeme za podršku likvidnosti i investicionim ulaganjima za sektor malih i srednjih preduzeća.Takođe, to bi bila i mogućnost ponovnog zastoja u otplati obaveza prema bankama po osnovu kredita i kreditnih proizvoda ( nadoknadu do punog iznosa zarade zaposlenog a koja iznosi najviše do 50 odsto zarade) u slučaju da zbog smanjenog obima posla poslodavac nema potrebu za angažovanjem zaposlenog na puno radno vreme.

Ta mera bi, smatraju u Uniji trebalo da se primeni na sve privredne subjekte.

"Unija poslodavaca Srbije i Privredna komora podržavaju napore Vlade da pomogne preduzećima i pojedincima da prebrode krizu. Nužno je da nađemo balans između zaštite života i zdravlja stanovništva i očuvanje ekonomije, koja je preduslov da imamo finansijska sredstva za ulaganje u zdravstveni sistem, nabavku oprema i medicinskih sredstava", kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Unija poslodavaca nastaviće da prati razvoj krize izazvane kovidom 19, kao što i radi od marta od ove godine, i da predlaže mere koje smatra optimalnim za očuvanje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus pandemija Privredna komora Srbije Unija poslodavaca Srbije pomoć privredi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana