Tekst objavljen: 24.04.2017 9:38        


JONA (Švajcarska), 24. aprila (Tanjug) - Generalni direktor Lafarž Holcima, Erik Olsen, podneo je ostavku zbog istrage vezane za plaćanja koja je kompanija izvršila da bi održala poslovanje cementare u ratom razorenoj Siriji, pošto se sumnja da je novac možda završio u rukama Islamske države, javlja agencija "Blumberg". 

Ostavka generalnog direktora Lafarž Holcima zbog Sirije

"U središtu pažnje istrage su uloga i potencijalna umešanost Erika Olsena", navela je u današnjem saopštenju francusko-švajcarska kompanija sa sedištem u mestu Jona, u Švajcarskoj, dodajući da je uprava zaključila da generalni direktor nije odgovoran, niti je bio svestan bilo kakvih nelegalnih radnji.

U drugom saopštenju, Lafarž Holcim je naveo da će Olsen napustiti dužnost 15. jula, i da je predsednik kompanije Beat Hes imenovan za privremenog glavnog izvršnog direktora dok se ne pronađe odgovarajući kandidat za tu funkciju.

Kompanija je potvrdila da je u toku pravna procedura u Francuskoj.
Olsenov odlazak usledio je zbog istrage vezane za Lafaržovo indirektno finansiranje oružanih grupa u Siriji, kako bi sačuvala proizvodnju u jednoj od svojih cementara.

"Moja odluka je vođena uverenjem da ću doprineti rešavanju velikih tenzija koje su nastale nedavno zbog slučaja Sirije", rekao je Olsen, dodajući da iako nije bio "apsolutno ni umešan, ni svestan bilo kakvih nepravilnosti", veruje da će njegov odlazak doprineti vraćanju mira u kompaniju koja je mesecima bila na udaru zbog ovog slučaja.

Lafarž Holcim je u martu priznao da je pribegao "neprihvatljivoj praksi" da nastavi s radom u jednom od svojih sada zatvorenih pogona u Siriji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana