Tekst objavljen: 21.07.2017 13:09        


Šta treba znati ako doživite saobraćajnu nesreću ili vam se pokvari automobil u inostranstvu; Najsigurniji dokaz je potpisan policijski zapisnik. Pomaže i zelena karta.

Osiguranje priznaje samo brdo papira

Najveći broj naših sugrađana na odmor na omiljene letnje destinacije, odlazi automobilom. Dok su za volanom, moraju da računaju da njihov ljubimac može da se pokvari ili, još gore da budu akteri saobraćajne nesreće.

- U slučaju nastanka saobraćajne nezgode u inostranstvu, pa i u Grčkoj, pre svega preporučujemo pozivanje policije i vršenje uviđaja od strane ovlašćenih službenih lica. Na ovaj način izbegavaju se eventualni problemi prilikom regulisanja naplate šteta kod osiguravajućih društava. Potrebno je sačekati i izradu policijskog zapisnika - kažu stručnjaci iz jedne osiguravajuće kuće za "Novosti".

Ako je manja materijalna šteta, učesnici mogu popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Preporučljivo je pribaviti potpisanu izjavu onog koji je odgovoran za nastanak same saobraćajne nezgode kojom potvrđuje da on prihvata odgovornost. Uz izjavu je potrebno prikupiti što više dokumentacije i podataka o vozaču - vlasniku

PAPRENO ŠLEPANjE

Ukoliko se automobil pokvari ili bude toliko oštećen da ne možete da ga popravite u najbližem servisu sleduje vam pozivanje šlep-službe.

Od Grčke do Beograda svedoče oni koji su ovih dana preživeli potop, ova usluga košta od 1.000 do 2.000 evra!

Preporuka je ipak da se pre polaska na put učlanite u neko auto-moto društvo (AMSS ili Srpski kraljevski auto-klub) gde ćete za manje novca od prosečne ture pića u nekom grčkom kafeu na primer, dobiti besplatno šlepovanje, pa čak i dolaženje mehaničara na "lice mesta", smeštaj ili prevoz do kuće!
vozila i samom vozilu, (broj polise, naziv osiguravajućeg društva koje ju je izdalo (po mogućnosti i kopiju polise osiguranja), kopije ličnih dokumenata i saobraćajne dozvole. Korisno je napraviti fotografije mesta udesa i oštećenih vozila (može i mobilnim telefonom).

Ipak, kažu u jednoj osiguravajućoj kući u Beogradu, u slučaju da je bilo šta sporno, odnosno ako se s drugim vozačem ne postigne dogovor po pitanju krivice, redosleda događaja ili drugih okolnosti, obavezno treba pozvati policiju.

Za štete koje u Grčkoj našim građanima prouzrokuju državljani Grčke, oštećeni se obraćaju osiguravajućoj kući kod koje je osigurano vozilo onog koji je odgovoran za nastanak same štete.

Drugačija je situacija ako je štetu u Grčkoj prouzrokovao državljanin druge zemlje, neki drugi turista?

- Tada se oštećeni obraća birou zelene karte, a sačinjavanje zapisnika o oštećenju se može napraviti u bilo kojoj osiguravajućoj kući - uslužno snimanje štete - objašnjavaju nam u ovoj osiguravajućoj kući.

Ukoliko oštećeni ne mogu da prikupe svu potrebnu dokumentaciju tokom odmora, zahtev mogu poslati i kada se vrate u Srbiju (poštom ili imejlom), a ukoliko osiguravajuće društvo iz Grčke ima partnera u našoj zemlji, oštećeni se onda obraćaju korespodentnom društvu.

Naravno, najbolje je imati polisu kasko osiguranja što je, nažalost, potvrdilo i nedavno nevreme u Grčkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilske nesreće auto osiguranje kasko osiguranje amss

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana