Tekst objavljen: 25.02.2021 11:10        


Od danas važi novi cenovnik za korišćenje auto-puteva u Srbiji

Nove cene putarina važe od danas, najveće poskupljenje za teretnjake

Nove cene putarina više su za 1,8 odsto, a poskupljenje će najviše osetiti vozači kamionakoji inače i najskuplje plaćaju prolaz auto-putevim. Poslednji put je putarina poskupela u junu 2019. godinei to za 12 odsto.

Novinar Dragan Milutinović ocenio je da je poskupljenje putarine iznuđenozato što nema velikog broja automobila na drumovima. Podseća da je u prošloj godini zabeleženo osam miliona manje prolazaka kroz naplatne rampe,da je tranzitni saobraćaj praktično obustavljen zbog korone i nije bilo tranzita "sever-jug".

Naplaćeno je 1,5 milijardi dinara manje od putarine, procentualno, zabeležen je pad od 16,6 odsto.

Milutinović dodaje da su Turci prestali da idu rutom prema Pirotu i Nišu i da te količine novca nema u budžetu. Ističe da, iako smo izgradili toliku putnu mrežu, sada moramo nekako i da je održavamo.

Poskupljenje će najviše osetiti vozači kamiona, ali Milutinović ukazuje da im i najskuplja putarina neće predstavljati problem,jer im je to jedan litar više goriva, dok će vozači automobila najviše plaćati pola litra ako se uzme u obzir bilo koja deonicu u okviru puteva Srbije.

Smatra da jedan Turčin sigurno neće zaobići Srbiju zbog jednog litra goriva koja mu je kraća za 350 kilometara nego da ide preko Bugarske i Rumunije, jedino, kako kaže, ako neće da čeka na graničnim prelazima koji su opterećenizbog pandemije virusa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nove cene na većim deonicama

Korekcija od 1,8 odsto će u proseku u dinarima za putnička vozila koštati na sledećim deonicama:

Od Beograda do Preševa za teretnjake će umesto 8.750 koštati 8.910 dinara i to je najznačajnija promena. Od Beograda do Dimitrovgrada naplaćivaće se 7.860 umesto 7.720 dinara. I u kategoriji automobila najveća razlika je na deonici između Beograda i Preševa gde će naknada umesto 1.460 biti 1.490 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putarine cena putarine naplata putarine poskupljenje putarine teretna vozila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana