Tekst objavljen: 05.12.2020 16:00        


Privredni oporavak Kine se nastavlja, a to naročito može da raduje nemačke kompanije, ocenjuje Dojče vele u današnjem članku o privrednim pokazateljima azijske ekonomske lokomotive, koji su, kako se navodi, u ova vremena pandemije u najmanju ruku neobično dobri

Nemačka profitira od kineskog oporavka

Mnogi u neverici trljaju oči: privredni oporavak Kine ne posustaje. Indeks menadžera nabavke u proizvodnji, centralni pokazatelj obima proizvodnje u kineskim fabrikama, nakon čitave jedne decenije, u novembru beleži najvišu vrednost, konstatuje nemački radio.

Sa dosadašnjih 53,6 bodova, indeks se povećao na 54,9 poena. Više brojke indeks je poslednji put beležio u novembru 2010. godine. Indeks je inače deo mesečnog privrednog barometra medijske grupe Kajsin, specijalizovana za finansijske teme.

I kineska državna statistička služba objavljuje indeks menadžera nabavke. Taj „zvanični“ PMI, međutim, više govori o tome kakva je poslovna situacija u velikim državnim kompanijama. Aktuelni podaci za novembar takođe pokazuju da je privredni oporavak od proleća stabilan. Vrednost od 51,4 u oktobru, u novembru se povećala na 52,1, što je najviše od septembra 2017. godine.

Za kineske trgovinske partnere u Evropi to su dobre vesti. Nakon SAD, Kina je drugi po veličini trgovinski partner Evropske unije. Između 2000. i 2019. godine, obim bilateralne trgovine povećao se gotovo osmostruko – na ukupno 560 milijardi evra.

Mnoge kompanije ne mogu do detalja da utvrde koliki je obim poslovanja sa Kinom, ali uzorci iz 25 evropskih kompanija, iz različitih zemalja članica EU, a koje je za potrebe aktuelne studije koristio berlinski Merkator institut za kineske studije (MERICS), pokazuju u kojoj meri evropske kompanije zavise od kineskog tržišta. Te kompanije su 2019. godine 11,2 odsto svog prometa ostvarile u Kini, navodi DW.

Od pozitivnog kineskog privrednog razvoja mogla bi prvenstveno da profitira Nemačka, ocenjuje se u analizi.

Naime, nijedna druga zemlja EU nije toliko snažno vezana za Kinu kao najveća evropska privreda: gotovo polovina (48,5%) ukupnog izvoza EU u Kinu, 2019. godine je išla iz Nemačke. To je skoro četiri puta više nego iz Francuske, koja je na drugom mestu u EU kada je reč o izvozu u Kinu.

Naročito mnogo izvoze nemački proizvođači automobila i mašina, a sve više se izvoze i poljoprivredni proizvodi poput svinjskog mesa, napominje se u tekstu.

Zbog posledica pandemije, Kina je za Nemačku postala još važnija. U drugom kvartalu 2020. godine, ona je prvi put bila najveće nemačko izvozno tržište. Nije ni čudo, s obzirom na to koliko su najvažnija tržišta za nemačku robu i usluge – u Evropi i SAD – ispaštala i još uvek ispaštaju zbog pandemije kovid-19.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Doduše i Kina se još uvek bori sa posledicama pandemije, kaže za DW Maks Cenglajn, glavni ekonomista berlinskog instituta Merics. Kineski bruto domaći proizvod (BDP) povećao se u prvih devet meseci 2020. za samo 0,7 odsto.

„Ali uspon uzima maha i to je naravno dobro za nemačke kompanije. Od toga će profitirati pre svega klasična nemačka industrija, koja je već jako prisutna u Kini. Naročito se povećala prodaja automobila“, dodaje Cenglajn.

Dajmler je, recimo, 2019. godine u Kini prodao 700.000 mercedesa, više nego dvostruko u odnosi na SAD. Koncern Folksvagen među prvima u svetu je počeo da posluje u Kini.

Od osamdesetih godina, Folksvagen proizvodi u Antingu, pored Šangaja, i u međuvremenu prodaje 40 odsto svojih automobila u Kini, koja je odavno nadmašila SAD kao najvažnije svetsko tržište automobila.Cenglajn ne smatra da će Nemačka zbog posledica pandemije postati previše zavisna od Kine.

„Svakako da će doći do pomeranja u trgovinskim strukturama, ali će to biti kratkoročno. EU i SAD će se oporaviti i sustići Kinu. Mislim da je preterano smatrati da će to i ubuduće ići samo sa Kinom“, kaže on, ali takođe upozorava da bi snaga nemačke spoljne trgovine trebalo da bude u diverzifikaciji.

Cenglajn ne veruje da su brojke iz Kine nepouzdane i da privredni zamah nije tako snažan kao što pokazuju podaci.

„Na nacionalnom nivou kineske službe su poslednjih godina radile na poboljšanju kvaliteta podataka. Naravno da još ima određenih prepreka, ali generalno nema razloga da se privredni zamah dovodi u pitanje“, zaključuje ovaj nemački stručnjak za Kinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka kina ekonomija ekonomski oporavak pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana