Tekst objavljen: 20.07.2020 14:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj vanrednoj sednici Odluku o dopuni Odluke o kamatnim stopama koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike

NBS: Povoljniji uslovi za kredite u okviru Garantne šeme

Ovom odlukom omogućava se da dinarski krediti koje banke odobravaju klijentima u okviru Garantne šeme (u skladu sa Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2) budu još povoljniji.

Cilj ove mere Narodne banke Srbije jeste da doprinese neutralisanju negativnih ekonomskih efekata pandemije bolesti COVID-19 i da obezbedi dodatni impuls ekonomskom rastu. Primenom ove mere Narodne banke Srbije, krediti u dinarima u okviru Garantne šeme biće još povoljniji, što bi trebalo da podstakne tražnju preduzeća za kreditima i da ujedno ima pozitivan efekat na brži rast BDP, odnosno oporavak ekonomije u kratkom roku.

Narodna banka Srbije će bankama koje klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po nižim kamatnim stopama od maksimalne stope iz Uredbe plaćati tzv. stopu remuneracije po kamatnoj stopi koja je za 0,50 p.p viša od standardne stope remuneracije (koja se plaća na iznos izdvojene obavezne rezerve u dinarima i koja trenutno iznosi 0,10%). Uslov da bi banke imale pravo na ovu „povlašćenu“ stopu remuneracije jeste da svojim klijentima odobravaju dinarske kredite iz Garantne šeme po kamatnoj stopi koja je za najmanje 0,50 p.p. niža od maksimalne kamatne stope propisane Uredbom za kredite odobrene u dinarima (1M BELIBOR+2,5 p.p.). Na ovaj način, Narodna banka Srbije će bankama nadomestiti smanjenje kamatne stope na dinarske kredite u okviru Garantne šeme u iznosu od 0,50 p.p, a banke će, u skladu sa svojim poslovnim politikama moći da ih odobravaju i po povoljnijim uslovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U uslovima niske i stabilne inflacije i niskih inflacionih očekivanja, ova mera predstavlja podršku sprovođenju ekonomske politike Vlade Republike Srbije i daje efikasan stimulans bankama da intenziviraju kreditnu aktivnost prema privredi po još povoljnijim uslovima.

Dodatno, ova mera omogućava da se stope na dinarske kredite iz Garantne šeme približe kamatnim stopama na kredite u evrima odobrene u skladu sa istom Garantnom šemom, što pogoduje dinarizaciji i stabilnosti finansijskog sektora.

Banke će imati obavezu da izveštavaju Narodnu banku Srbije o iznosu kredita iz Garantne šeme koje odobravaju sa „povlasticom“, kao i o kamatnim stopama na te kredite, čime se obezbeđuje kontrola funkcionisanja ovog mehanizma.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
garantna šema Narodna banka Srbije krediti privreda ekonomski efekti pandemije pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana