Tekst objavljen: 24.03.2020 13:15        


Narodna banka Srbije (NBS) danas je objavila da je na dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza (evra) za dinare bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara likvidnosti

NBS obezbedila bankama 14,9 milijardi dinara likvidnosti

Na jučerašnjoj dodatnoj tromesečnoj svop aukciji kupovine deviza (evra) za dinare, NBS je kupila 127 miliona evra, koliko je iznosila i tražnja banaka na aukciji.

Na taj način bankama je obezbeđena dinarska likvidnost u iznosu od 14,9 milijardi dinara po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,85 odsto i koja u najvećoj meri pokriva troškove deponovanja preuzetih deviznih (evro) sredstava, po negativnoj kamatnoj stopi na međunarodnom tržištu.

Dodatna devizna svop aukcija organizovana je u cilju pružanja podrške domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima u uslovima vanrednog stanja u Srbiji usled širenja virusa korona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS je navela da pažljivo prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da u slučaju potrebe nastavi da organizuje dodatne svop aukcije deviza, kao i da upotrebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju kako bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svop aukcija Narodna banka Srbije likvidnost banki aukcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana