Tekst objavljen: 12.02.2021 15:10        


Američka multinacionalna banka J. P. Morgan odlučila je da od 30. juna 2021. godine uključi dinarske obveznice Republike Srbije u svoj globalni indeks obveznica "J.P. Morgan GBI-EM index", saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)

NBS: J.P. Mogran uključio i dinarske obveznice u globalni indeks

U NBS ocenjuju da će to doprineti privlačenju novih investitora, jer ova odluka predstavlja i "potvrdu likvidnosti jedne ekonomije".

Nakon toga, dinarske obveznice bi trebale da budu uključene i u indeks GBI-EM Global Diversified.

Napominje se da je on jedan od repernih (benchmark) indeksa obveznica koje su emitovane u lokalnim valutama zemalja u razvoju i da njega najčešće prate strani međunarodni investitori.Obveznice će biti uključene i u GBI-Aggregate (GBI-AGG) i GBI-AGG Diversified indekse, koji obuhvataju državne obveznice u domaćoj valuti kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju.

"Кada smo 2015. započeli aktivnosti na uključenju srpskih dinarskih obveznica u J.P. Morgan indeks obveznica malo ko je verovao da će se to zaista i desiti", izjavila je guvernerka Narodne banke SrbijeJorgovanka Tabaković.J.P. Morgan, kako navodi NBS, u svom izveštaju posebno ističe napredak na polju likvidnosti tržišta dinarskih obveznica, zbogčega su investitori postali poslednjih godina "zainteresovani za trgovanje domaćim hartijama od vrednosti".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navodi se i da su međunarodni investitori saglasni da se likvidnost na tržištu srpskih dinarskih obveznica oporavila i vratila na nivoe pre pandemijske krize.

U izveštaju J.P. Morgan navodi se i da je Srbija u prethodnih godina uložila značajne napore ka razvijanju repernih (benchmark) emisija dinarskih obveznica. Kako se objašnjava, to doprinosi povećanju obima pojedinačnih dinarskih instrumenata i pozitivnojeuticalo na povećanje likvidnosti na domaćem finansijskom tržištu.

U navedene indekse biće uključene tri reperne emisije dinarskih obveznica, originalne ročnosti 7, 10 i 12,5 godina, a koje dospevaju na naplatu 2026, 2028. i 2032. godine.

Srbija je 10. februara prodala desetogodišnje državne obveznice, a obim te aukcije iznosio je 10 milijardi dinara. One će dospeti na naplatu 8. februara 2028. godine

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
globalni indeks obveznica Narodna banka Srbije dinarske obveznice JP Morgan ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana