Tekst objavljen: 22.03.2021 11:55        


U fokusu ulagača od jutros je turska lira, koja je oštro pala, nakon što je turski predsednik Erdogan prošlog vikenda smenio čelnika središnje banke, uz kritiku da su kamatne stope visoke

Najveći pad turske lire u poslednje tri godine

Kurs dolara skočio je jutros za oko 12 odsto, na 8.05 lira, što je najveći dnevni pad turske valute od avgusta 2018. godine i tadašnje financijske krize.

“Vlastima preostaju dva izbora ili će poručiti da će koristiti kamatne stope, kako bi se tržište stabilizovalo, ili će uvesti kapitalne kontrole. Verujem da će se Erdogan odlučiti za ovo drugo”, kaže Per Hammarlund, zadružen za strategiju tržišta u razvoju u firmi SEB Research.

Ipak, ne očekuje da poremećaj na turskom financijskom tržištu utiče na ostale zemlje u razvoju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dolar ojačao, cene nafte pale

Na valutnim tržištima je vrednost dolara u odnosu na druge valute porasla, nakon što je prošle nedelje ojačala za oko 0.3 odsto.

Američka valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra pala na 1.1895 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1.1905 dolara.

Cene nafte su, počele da opadaju, nakon što su prošle nedelje pale za više od 6 odsto, jer se trgovci plaše da će potražnja rasti sporije od očekivanog zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Europi.

Cena bureta nafte na američkom tržištu oslabila je jutros za 0,35 odsto , na 61,20 dolara, dok je na londonskom tržištu bure pojeftinilo za 0.5 odsto, te je sada njegova cena 64.20 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smena guvernera turska lira pad turske lire 2018 turska redžep tajip erdogan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana