Tekst objavljen: 30.07.2020 14:00        


Nemačka je u dubokoj recesiji, a ekonomija se smanjila za 10,1 procenata u poslednjem kvartalu - najoštriji pad u modernoj istoriji zemlje, objavljeno je na Tviter stranici "DW Bussines"

Najveći pad Nemačke od kada se mere ekonomski parametri

Nemački bruto domaći proizvod (BDP) opao je za 10,1% u drugom kvartalu 2020. godine, pokazuju ekonomski podaci objavljeni u četvrtak.

Podaci nemačkog Federalnog zavoda za statistiku dolaze usled strahovanja od drugog talasa pandemije koronavirusa širom Evrope.

- Ovo je najoštriji pad Nemačke otkako je počela da beleži tromesečne proračune BDP-a 1970. godine - saopštio je Zavod za statistiku.

- Jasno je da je to bio zaista užasan kvartal za Nemačku - izjavio je DV-ov Čelsi Dulanei - Videli smo opadanje u celoj ekonomiji.

Potrošnja domaćinstava, poslovne investicije i izvoz opali su tokom pandemije kovid-19, pokazali su podaci u četvrtak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U martu su se u Nemačkoj paneli ekonomskih savetnika složili da će rastuća koronavirusna kriza naneti ozbiljan udarac zemlji, te su predvdeli pad bruto domaćeg proizvoda od 2,8% u celoj godini.

Ta se kalkulacija zasnivala na pretpostavci da će zaključavanja trajati najviše pet nedelja i da će se ograničenja nakon toga brzo ublažiti.

Stopa nezaposlenosti je stabilna

Pored pada BDP-a, u maju je u nemačku šemu programa budžeta bilo upisano oko 6,7 miliona ljudi.

Međutim, stopa nezaposlenosti za jul ostala je stabilna 6,4%, nepromenjena u odnosu na jun, što je znak da su početni efekti pandemije ublažili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka ekonomija ekonomska kriza pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana