Tekst objavljen: 12.03.2020 14:10        


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je privreda u Srbiji, uprkos pandemiji koronavirusa, stabilna i da dobro podnosi posledice, a da je Vlada Srbije preduzela nekoliko mera za ublažavanje eventualne krize

Najava iz Vlade: Penzionerima uskoro pomoć od 4.000 dinara

Ona je obećala jednokratnu pomoć svim penzionerima od najmanje 4.000 dinara u narednih mesec dana, a najavila je i da će od danas u 18 sati svakog dana biti održavane konferencije za medije povodom pandemije.

Kako je rekla, očigledno je da će, prema najkonzervativnijim procenama, pandemija imati uticaj na svetsku ekonomiju u meri da će globalni rast biti smanjen za "makar 0,5 posto".

U Srbiji su, naglasila je, na udaru turizam, transport i logistika.

"Što se tiče turizma, reagovali smo početkom februara kada smo doneli odluku da se iz budđžetske rezerve izdvoje dodatna sredtsva za 60.000 vaučera, to je podeljeno, i to je jedna od mera kako da ublažimo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. Imamo stalne sastanke, pratimo situaciju, videćemo šta dodatno možemo da uradimo. Sutra imam sastanak sa hotelijerima, da vidimo da ublažimo posledice", kazala je Brnabić.

Kako je rekla, povećanje investicija je "najbolji lek za usporavanje" krize."Tokom jučerašnjeg dana smo doneli dve važne odluke - prvo, to je mera NBS, i velika zahvalnost guvernerki Tabaković, što je regagovala promptno i što je obavestila sve o smanjenju referentne kamatne stope za 0,5 procenata na 1,75 posto", kazala je.

Dodatna mera, rekla je, biće i jednokratna pomoć penzionerima.

"Predsednik Srbije me je juče zamolio da iz budžeta odvojimo dodatna sredsta za dodatnu pomoć penzionerima, kako bi se osećali sigurno i sa te strane, i mi ćemo u narednih mesec dana obezbediti jednokratnu pomoć u minimalnom iznosu od 4.000 dinara svim penzionerima", naglasila je Brnabić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Održani su i sastanci, kako je rekla, sa kompanijama koje proizvode maske i dezinfekciona sredstva kako bi videli "šta Vlada Srbije može da učini" kako bi im pomogla da obezbede dovoljne količine za zemlju, ali i za izvoz.

"Dakle, situacija je stabilna, pod kontrolom je, pratimo iz minuta u minut, imamo stalne sastanke, reagujemo po potrebi i donosićemo prave mere. Privreda se dobro drži i to je odlična vest, nema razloga za paniku", rekla je Brnabić.

1 komentar

  1. User image
    Slobodan 13.03.2020 7:44

    Da li sam ja lud? Ovo je klasična prevara pred izbore, jer će isplata i biti tek tada. Pozivam onih 500.000 kojima je uzimano od penzije u toku 4 godine, da dobro razmisle kome su namenjene ove 4 hiljade. A ostale bih pozvao da razmisle koliko 4 hiljade pomažu da penzija ne bude manja od 50% prosečnog ličnog dohotka (u januaru, ako se dobro sećam, prosečna plata 510 a prosečna penzija 230 evra).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus ana brnabić Vlada Srbije 4000 dinara pomoć penzionerima penzije penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana