Tekst objavljen: 05.12.2020 12:00        


Na proleće počinje izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, kaže ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović

Na proleće kreće izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo

Ipak, on je u intervjuu za Dnevni avaz otkrio i brojne probleme kad je reč o deonicama koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo.

"Ponovo imamo problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom funkcionisanja. Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi deo trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa kao i od Brčkog do Vukosavlja.Dakle, na ovom delu puta mi ćemo imati rešene imovinskopravne odnose već početkom sledeće godine i biće i raspisan konkurs. Na proleće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini", kazao je Mitrović.

Na pitanje šta se dešava na deonicama autoputa koje idu prema Tuzli i Sarajevu, sagovornik Dnevnog avaza istakao je da, što se tiče Sarajeva - postoje različite ideje.

"Postoji ideja da se od Tuzle radi autoput ili brzi pu prema Brčkom koji bi spojio Tuzlu s autoputem Sarajevo - Beograd. Druga varijanta bi išla od Tuzle prema Žepču i opet bi ga spojila na Koridor 5C. Što se tiče drugog dela, a od Sarajeva prema Vardištu, delimično je ta trasa definisana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definisanje trase", naveo je on.

Upitan može li se na kraju desiti da će se Republika Srpska spojiti sa Srbijom, a da će deo kroz FBiH čekati na realizaciju ili će ostati samo kao ideja na papiru, ministar je poručio da on to "ne bi razdvajao".

"Jednako mi je bitno spojiti Beograd s Banjom Lukom, ali i sa Sarajevom. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji inicijativa od Federacije oko izgradnje ovog dela autoputa od Sarajeva prema Vardištu. Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači RS", ocenio je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mini Šengen

Komentarišući temu jedinstvenog tržišta zapadnog Balkana, Mitrović je kazao da ova inicijativa podrazumeva ekonomski razvoj."Potpisivanje dokumenata u Sofiji podrazumeva slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala. Isto tako, “mali Šengen” podrazumeva prilagođavanje propisima EU, a kako bismo imali pripremljenu zakonsku regulativu za članstvo u EU. Interes je ovo zemalja zapadnog Balkana, jer nas ovo povezuje s Evropom. Ovo bi trebalo značiti da se svi građani zemalja zapadnog Balkana jednako tretiraju na tržištima rada svih regionalnih država. Mali smo pojedinačno i postoji potreba za kapitalom. Protok roba će doprineti jačanju ekonomije", zaključio je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proleće autoput autoput beograd sarajevo 2021 bosna i hercegovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana