Tekst objavljen: 07.03.2020 9:00        


Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka najavili su više od 60 milijardi dolara pomoći za zemlje pogođene epidemijom korona virusa

MMF i Svetska banka pomažu zemlje pogođene koronom sa 160 milijardi dolara

MMF je pripremio 50 milijardi dolara za siromašne i zemlje sa srednjim dohotkom čiji je zdravstveni sisitem previše slab da bi se nosio sa epidemijom.

Krizni finansijski paket usvojen je nakon što se virus velikom brzinom proširio izvan Kine u više od 70 zemalja širom sveta, primećuje BBC.

U MMF-u ujedno konstatuju da svetska privreda zbog epidemije već raste slabije nego prošle godine, procenjujući da će stopa rasta u 2020. godini biti najniža od finansijske krize u 2008. MMF-ova izvršna direktorka pritom napominje da još nije moguće tačno proceniti posledice epidemije u privredi.

"Globalni rast će u 2020. godini pasti ispod prošlogodišnjih nivoa, ali teško je prognozirati koliko će duboko pasti i koliko će se dugo posledice osećati", kazala je Kristalina Georgieva.

Nije želela da kaže ni da li eskalacija zdravstvene krize može prouzrokovati recesiju u svetskoj privredi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Svetska banka najavila je, pak, 12 milijardi dolara pomoći za zemlje u razvoju koje se bore sa širenjem korona virusa. Finansijski paket uključuje povoljne zajmove, bespovratnu finansijsku, kao i tehničku pomoć.

"Pokušavamo da ograničimo širenje zaraze", rekao je za BBC predsednik Grupe Svetske banke David Malpass.

Prioritet pri distribuciji pomoći u suzbijanju virusa imaće najsiromašnije i najugroženije zemlje. Procenjuje se da najveća opasnost preti zemljama sa lošim zdravstvenim sistemom i ograničenim finansijskim sredstvima, koje blisko sarađuju sa Kinom u privredi, dodaje BBC.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus svetska banka MMF pomoć za ugrožene korona virusom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana