Tekst objavljen: 04.04.2020 18:00        


Istraživači Mašinskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmisli su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira namenjenih lekarima i medicinskom osoblju koji su u prvim redovima odbrane protiv širenja COVID-19, saopštio je Mašinski fakultet

Mašinski fakultet osmislio unapređene vizire za zdravstvene radnike

Viziri koji se trenutno sastavljaju na Mašinskom fakultetu, dobijeni su optimizacijom postojećih modela. Oni su u velikoj meri otporniji i udobniji za nošenje u odnosu na sve dosadašnje. Njihov dizajn, omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja, što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim navodi se u saopštenju.

U ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni su i studenti. Na taj način, Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstiče razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera.

U želji da pomognu studentima, nastavnici Mašinskog fakulteta su zajednosa stručnjacima iz Inmolda analizirali dosadašnja rešenja i utvdili nedostake kao što supredugačko vreme izrade i sklapanja.Takođe, čeoni nosač je suviše elastičan i blizu lica, zbog čegase često zamagli.

I druga rešenja imaju izvesne nedostatke. Materijal samog vizira je lakolomljiv i neotporan na udarce i padove, a samim tim veoma nepraktičan zasvakodnevnu višesatnu upotrebu. Za izradu čeonih nosača često se koristekruti i tvrdi materijali zbog čega su viziri posle izvesnog vremenaneprijatni za nošenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe je uočeno da primena aditivnih tehnologijaproizvodnje (3D štampe)produžava vreme potrebno za izradu i sklapanjevizira, što onemogućava serijsku ili masovnu proizvodnju.

Pri osmišljavanjupostupka i procedure sklapanja vizira, iskorišćeni principi proizvodnelinije Henri Ford - što omogućava proizvodnju više stotina komada viziradnevno.

Studenti najavljuju izradu oko 1000zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravljau Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

Uz pomoć uprave Mašinskog fakulteta, društveno odgovornih firmi, međukojima je i kompanija Inmold studenti su do sada donirali vizireKliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i „Dr. Dragiša Mišović“ ,Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i domovima zdravlja Starigrad, Palilula i Zemun.

1 komentar

  1. User image
    Milena Jankovic 04.04.2020 10:21

    Postovani
    Zaposlena sam u KBC Zvezdara, glavna sestra Ginekologije. Molim Vas ako ste u mogucnosti da nam donirate vizire sto pre bili bi Vam zahvalni!
    Veliki pozdrav i hvala!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mašinski fakultet viziri medicinski radnici zaštita korona virus pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana