Tekst objavljen: 07.12.2019 17:00        


Turska je na putu da postane jedno od najvećih uporišta kriptovaluta na svetu

Kripto-groznica: Turska uveliko radi na digitalnoj liri

Prema pisanju Kointelegrafa, stanovništvo te zemlje se već dugo oseća kao kod kuće u virtuelnom univerzumu novca.

Prema istraživanju agencije Statist, 20 odsto Turaka imalo je u jednom trenutku kontakt s digitalnim valutama, što je najviši udeo na svetu.

Prema drugom istraživanju, još u aprilu 2015. godine 45 odsto Turaka držalo je digitalne valute za budućnost, dok je evropski prosek samo 28 odosto, prenosi Indikator.ba.

Istovremeno, 56 odsto Turaka reklo je da koriste mobilne aplikacije za plaćanje. U evropskim okvirima to je 33 odsto.

Porast kriptovaluta je možda uglavnom povezan s ekonomskom krizom u zemlji, ocenjuje se u tekstu, uz podsećanje da je turska lira izgubila velik deo vrednosti nakon neuspelog državnog udara 2016. godine i ekonomske nesigurnosti koja je potom nastupila.

"Ako neka zemlja prođe kroz ekonomsku krizu, to će navesti investitore na potragu za novim kanalima i neometanim tržištima", citira Kointelegraf Jasina Orala, čelnika i osnivača turske bitkoin mjenjačnice Paribu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kripto pomami u Turskoj pogodovala je i činjenica da je 2016. zabranjen američki platni sistem PejPal. Pored toga, u zemlji postoji mnogo igrača koji su upoznati s digitalnim napretkom, što je takođe povoljno za širenje kriptovaluta.

"U Turskoj ima više od 30 miliona aktivnih igrača. Turski korisnici su shvatili da virtuelne stvari dobijaju na vrednosti kada se na tržištu pojave ponuda i potražnja", kaže predsednik Netmarbl EMEA magazina Bariš Ozitek.

Turci su se, stoga, vrlo brzo pripremili za prelazak na kriptovalute. U 2017. godini, turska vlada je pokušala da zaustavi napredovanje bitkoina, navodeći kao ralog da digitalni novac zbog svoje špekulativne prirode nije kompatibilan sa islamom. Ankara sada radi na virtuelnoj valuti i platformi za međunarodna digitalna plaćanja. Najkasnije do kraja 2020. trebalo bi da dovrši testnu fazu i uvede kripto-liru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska kriptovaluta kripto lira kriptovalute turska lira

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana