Tekst objavljen: 24.02.2018 17:32        


Ni kraj raspusta, koji roditelji uglavnom koriste za odmor na planini, nije uticao na snižavanje cena zimovanja, a većina kapaciteta u srpskim ski-centrima je popunjena.

Hoteli i apartmani na planinama su puni, a cene velike

Mesta nema ni u hotelskom, ni u privatnom smeštaju na gotovo svim planinama. Kada je počela sa radom Ski-staza Crni vrh na Divčibarama, deo skijaša koji je ranije išao na Zlatibor preselio se na ovaj vrh, gde i kada na hiljadu metara nadmorske visine izostane snega, veštačkim osnežavanjem se osposobi staza za ljubitelje skijanja. Poslednjih dana služi ih i vreme, pa su svi kapaciteti popunjeni.


"Uzalud nas zovu, ali nijedno slobodno mesto nemamo. Divčibare imaju dosta privatnih vila, ali je sve rasprodato odavno. Hotelski smeštaj je takođe popunjen. Palo je dovoljno snega, a najavljuju se nove padavine, tako da su ovde svi zimski sadržaji dostupni. Cene prenoćišta su od deset evra za noć, a apartmani koštaju 30-40 evra. Od tri hiljade dinara pa naviše kreće se prenoćište sa doručkom u hotelima na Divčibarama", kaže Ivan Gavrilović iz Turističke organizacije Valjeva.


Cena dnevnog ski-pasa za decu je 800 dinara, a za odrasle 1.300. Iznajmljivanje opreme je 950 dinara, a za decu 750.

Na Zlatiboru vlada atmosfera slična novogodišnjoj, kada se tradicionalno rasprodaju svi turistički kapaciteti. Na Torniku je snega bilo dovoljno i u decembru i januaru, ima ga i sada, pa su skoro sva raspoloživa mesta popunjena turistima.

"Da li zbog snega ili zbog praznika, ali ovde je oko 95 odsto kapaciteta popunjeno. Skoro da nemamo više šta da izdamo. Cene u privatnom smeštaju su od 25 evra za studio apartmane, dok je u apartmanima prenoćište od 30 do 40 evra. U hotelu sa tri zvezdice, polupansion u dvokrevetnoj sobi košta oko dve hiljade dinara dnevno, ako se boravi najmanje tri noći", objašnjava Nevena Čepić iz Turističke organizacije.

Cena ski-pasa je 2.050 dinara na dnevnom nivou za odrasle, dok je za decu 1.600. Vožnja i panoramsko razgledanje žičarom košta 350 dinara, dok je iznajmljivanje opreme oko deset evra dnevno.

Cene ski-pasa na Staroj planini su identične zlatiborskim, a slična situacija je i što se tiče popunjenosti smeštaja. U hotelima "Stara planina" i "Babin zub" nema slobodnih soba. Prenoćište sa doručkom u jeftinijem smeštaju je 18 evra, polupansion 24, a pun pansion od 30 do 70 evra u luksuznijem smeštaju. Nešto povoljniji boravak je u privatnim kućama.

"Mi imamo četrdeset seoskih domaćinstava. Cene prenoćišta kreću se do 800 do 1.400 dinara, dok polupansion ili doručak zavisi od ponude vlasnika domaćinstva", kažu u lokalnoj turističkoj organizaciji. Hotelski smeštaj na Tari je od 2.950 sa punim pansionom, do 3.600 sa polupansionom u luksuznijem hotelu. Celodnevna karta za ski-pas košta 700 dinara, a iznajmljivanje opreme je od 500 do 800 dinara.

Kopaonik najskuplji

Naša najveća i najpoznatija planina je očekivano i najskuplja. Noćenje na Kopaoniku, u samom centru, u apartmanu za celu porodicu je u proseku 85 evra, dok se polupansion u dvokrevetnoj sobi kreće oko 60 evra po osobi. Dnevni ski-pas je 3.200, a poludnevni 2.500 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sneg apartmani hoteli kopaonik zlatibor skijanje zimovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana