Tekst objavljen: 07.02.2017 11:29        


PARIZ, 7. februara (Tanjug) - Francuski turizam se oporavio krajem 2016, nakon dve teške godine koje je obeležila serija terorističkih napada džihadista, saopštila je danas nacionalna Agencija za statistiku, INSEE. Broj noćenja je porastao za 3,9 odsto u poslednja tri meseca 2016. u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši 56,3 miliona noćenja, navodi se u saopštenju INSEE, a prenosi agencija Frans pres.

Francuski turizam se oporavio krajem 2016.

"Ovaj snažan oporavak više nego kompenzuje jak pad registrovan prethodne godine, do kog je došlo pod uticajem napada", ocenila je agencija.

Teroristički napad na vojnu patrolu ispred muzeja Luvr prošlog petka, mogao bi da ugrozi taj oporavak, navodi Frans pres.

Tog dana je 29-godišnji Abdalah El-Hamami, poreklom iz Egipta, skočio na grupu vojnika mašući sa dve mačete i vičući "Alahu Akbar" (Bog je najveći), pri čemu je on upucan a jedan od vojnika je zadobio teške povrede.

Napad ispred najposećenijeg muzeja na svetu oživeo je strahovanja od nasilja u Francuskoj, koja je pretrpela niz smrtonosnih akcija terorista u kojima je poginulo 238 ljudi u periodu od januara 2015. do jula 2016. godine.

INSEE je objavio da je najznačajniji zaokret u pogledu poseta turista registrovan kod luksuznih hotela, gde je broj noćenja porastao za 9,0 odsto u poslednjem lanjskom kvartalu u odnosu na isti period godinu ranije.

Zanimljivo je da gradovi u unutrašnjosti vode ispred Pariza, koji se i dalje oporavlja od koordiniranih udara islamske države na različitim lokacijama širom prestonice 13. novembra 2015. godine.

Francusku je posetilo oko 85 miliona stranih turista 2015. godine. Podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana