Tekst objavljen: 27.01.2018 17:32        


Otkup nekretnina u javnoj svojini i dalje veoma aktuelan i povoljan. Cenu kvadratnog metra diktiraju parametri koje određuje Republički zavod za statistiku.

Državni stanovi su jeftiniji

Dok su devedesetih godina minulog veka stanovi u vlasništvu opština ili preduzeća otkupljivani budzašto, nekad za samo nekoliko stotina maraka, oni koji se danas na to odluče moraće da izdvoje znatno veću količinu novca. Ipak, i pored toga, otkupna cena stanova u državnoj ili društvenoj svojini značajno je povoljnija od tržišne.

Pravo otkupa imaju nosioci stanarskog prava, koji, posle potpisivanja ugovora sa prodavcem, u ovom slučaju to su opština, preduzeće ili javna ustanova, mogu stan da isplate u celosti ili na rate.

- I dalje ima mnogo državnih stanova, gde su nosioci stanarskog prava započeli otkup na rate još devedesetih

PROVERITI ARHIVU

Problema u otkupu stanova u javnoj svojini uglavnom nema, ali se može desiti da je stan otkupljen devedesetih, ali da to nije uvedeno u arhivu lokalne samouprave, koja još uvek ima na stanju tu nekretninu. To se rešava tako što se nadležnom organu dostavi kupoprodajni ugovor između stanara i državnog organa, a ukoliko je stan prodat trećem licu, onda i kupoprodajni ugovori između stanara i trećeg lica.
godina, dok neki, pak, do danas nisu otkupili stan dobijen od preduzeća ili opštine. Nekada su se otkupljivali po izuzetno niskoj ceni, a sada ona zavisi od parametara koje svakog meseca izbacuje Republički zavod za statistiku - objašnjava Miloš Simić iz agencije "Evroinvest".

- Tako da ti stanovi sada nisu tako jeftini, ali su opet znatno povoljniji nego na tržištu nekretnina.

Oni koji su do sada plaćali na rate, a žele da otkupe stan u celosti, treba najpre da podnesu zahtev, i kada se izračuna cena stana, obračunava im se sve što su do sada platili i napravi se presek stanja i koliko još iznosi ostatak duga. Primera radi, za stan od 45 kvadrata, koji su stanari otplaćivali 10-15 godina, kada se napravi presek ostane da se uplati još 10.000-15.000 evra.

Cena stana zavisi od prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji, površine stana, starosti zgrade, kvaliteta i spratnosti, položaja stana, lokacije... U zavisnosti kada se tokom meseca podnese zahtev, na tačnu cenu se čeka najviše 60 dana

Ona se potom umanjuje po osnovu doprinosa za stambenu izgradnju, koji su kupac i njegov bračni drug plaćali u vreme socijalizma - 0,5 odsto po godini plaćanja doprinosa, a najviše do trećine cene stana. Na ovako određenu cenu vojni invalidi imaju pravo na umanjenje u zavisnosti od invalidnosti do 50 odsto, a upola jeftiniji biće i stan koji otkupljuje porodica čiji je član poginuo u oružanim sukobima devedesetih godina. Stan se može otkupiti u celosti, kada se na utvrđenu cenu dobija popust od 20 odsto, ili na najviše 480 rata.Tek kada se stan u celosti otkupi od države, može da se proda trećem licu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državni stanovi kupovina stana katastar cena kvadrata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana