Tekst objavljen: 22.08.2019 12:00        


Većina škola u Srbiji poslušala je preporuku Ministarstva prosvete da ne bude novog odabira i da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole za predstojeću školsku godinu

Dodatni trošak za roditelje: Pojedine škole ipak odlučile da uvedu nove udžbenike

Međutim, ima dosta onih koje su se oglušile o tu preporuku.

U školama koje su se odlučile da menjaju udžbenike, iako nisu morale, roditelji će za svoju decu morati da kupuju nove udžbenike, neće moći da ih naslede od starije braće i sestara ili da kupe polovne koje su znatno jeftinije.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da je Ministarstvo prosvete dalo preporuku da se ne menjaju udžbenici za prvi i peti razred kako bi se izbeglo finansijsko opterećenje za roditelje i kako bi deca mogla udžbenike da nasleđuju od starije braće i sestara.

- Mnogo škola je poslušalo preporuku Ministarstva prosvete, ali ima i onih koje nisu. Ako nisu zadovoljni udžbenicima i ako su odlučili da ih menjaju, trebalo je da nam dostave čime to nisu zadovoljni. Niko od njih nije dostavio čime nisu zadovoljni - rekla je Nedeljković za Tanjug.

U svim školama obavezan je bio samo novi odabir udžbenika za drugi i šesti razred, jer oni uče po reformisanom programu.

U Zakonu o udžbenicima, koji je usvojen prošle godine, stoji da se udžbenici biraju na godinu dana kada se uvede novi program. Pošto su prvaci i petaci prošle godine radili po reformisanom novom programu, sa novim udžbenicima po slovu zakona novi odabir za te razrede trebalo bi da bude ove godine.

Ministarstvo prosvete je u januaru uputilo ptreporuku školama da udžbenici za prvi i peti razred ostaju isti i da neće biti novog odabira, "kako bi se izbeglo novo finansijsko opterećenje za roditelje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Direktorka Osnovne škole "Skadarlija", Mirjana Sloboda kaže da su poslušali preporuku Ministarstva prosvete i da je promenjen udžbenik samo za jedan predmet.

- Promenjena je samo biologija, sve ostalo ostalo je isto. Dostavljeno je i pismeno obrazloženje stručnog i nastavničkog veća zašto menjaju udžbenik - rekla je Sloboda za Tanjug.

Direktor OŠ "Veljko Dugošević", Vesna Ćirović, kaže da ta škola vodi računa i da ne menjaju naslove, osim ako ne mora. Promenjena su, kako kaže, dva naslova za učenike nižih razreda.

- Udžbenici za mlađe razrede su radnog karaktera, tako da to ne igra posebnu ulogu u troškovima roditelja. Kod starijih trudili smo se da ne menjamo mnogo - navela je ona.

Upitana čime to učitelji nisu bili zadovoljni ona je rekla da su primedbe bile da zadaci nisu razumnjivi i nisu primereni uzrastu.

Direktor OŠ "Gavrilo Princip", Miloš Tasić, kaže da ta škola nije menjala udžbenike za prvi i peti razred i da se koriste isti kao i prošle godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osnovna škola škole udžbenici dodatni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana