Tekst objavljen: 11.02.2020 11:25        


Republički geodetski zavod omogućio je građanima da bez odlaska na šalter, putem interneta i u svega nekoliko klikova, imaju uvid u status svake nekretnine, da vide vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe i drugo

Do kraja godine upis u katastar samo preko interneta

"Umesto papira, mi smo formirali bazu podataka u kojoj građanima omogućavamo da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani", kaže za "Večernje novosti" direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Ipak, time digitalizacija katastra nije završena, već je sada u planu i povezivanje banaka, kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ovaj sistem je omogućio da od godišnje prosečnih milion i po zahteva, čak više od 60 odsto bude predato bez dolaska na šaltere katastra. Do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, čime će se napraviti ogromna ušteda vremena i novca naših građana", tvrdi Drašković.

Što se tiče komasacije (procesa u kojem se zemljište dovodi u optimalno stanje), on kaže da ćemo moći da dobijemo podatke o tome ko je vlasnik i korisnik naše zemlje, jer je doneta odluka da se unapredi nadzor, ali i kvalitet našeg poljoprivrednog zemljišta.

4 komentara

  1. User image

    ŠTA JE SA STARIJIM STANOVIMA KOJI SU PREDALI ZAHTEV ZA UPISU KATASTAR , SA SVIM RELEVANTNIM PAPIRIMA I PLAĆENIM OBAVEZAMA ZA UPIS ,.pRVO NJIH UPISTAI I DOSTAVITI REŠENJA A NE IZDAVATI SAMO ZA NOVE STANOVE KOJE UPISUJU PREKO VEZE OD STRANE NOTARA.

  2. User image
    Dušan 15.02.2020 12:06

    Dve godine čekam na uknjižbu stana, priložena sva neophodna dokumentcija i plaćene takse. Na upite o predmetu samo odgovaraju da je predmet u radu. Šta mu toliko rade?

  3. User image
    Dusan 18.02.2020 22:34

    Od avgusta cekam brisanje hipoteke koja je upisana 1965. godine i po njoj davno regulisane sve obaveze. Dostavljena kompletna dokumentacija. Na upit o predmetu dobijam odgovor "u radu", pa mi nije jasno sta se to toliko dugo radi sa brisanjem hipoteke, a deklarisan je rok od nedelju dana za isto.

  4. User image
    Bratislav 22.02.2020 11:40

    Generalno posmatrano - kad se radi konkretno o nasledjivanju i upis u katastar- stanje je katastrofalno.Ceka se mesecima na upis u katastarske knige, u jednom katastru u jugoistocnoj Srbiji trenutno obradjuju predmete iz februara prosle godine.Proverite , pa cete se uveriti.Mojoj zeni u jednom katastru su odbili zahtev za upis zaostavstine sa obrazlozenjem da nije dostavljeno ovlascenje za pokretanje upisa na njegovo ime, jer nije dobila i prilozila ovlascenje od pokojnika da je saglasan za pokretanje postupka u njegovo ime, jer je on bio sudski preneo od oca imovinu ali je nije- pre smrdi- uknjizio..Prosto da ne poverujete, a ovo je istina.Zalili smo se Beogradu i evo mesec dan ne resavaju po zalbi....A mi ne mozemo da udjemo u posed i da raspolazemo tom imovinom i da izmirujemo zaostale i tekuce obaveze koje su vezane za tu imovinu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
borko drašković Republički geodetski zavod upis u katastar katastar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana