Tekst objavljen: 22.10.2017 13:00        


U svetu se trenutno trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara.

Da li kriptovalute mogu da zamene zlato?

Očigledno je da neće sve ove kriptovalute “preživeti”, jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom da smo sada tek na početku. Možemo uporediti ovaj novi svet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere.

Baš kao što je taj period imao svoje pobednike i gubitnike, tako ćemo i za par godina imati pobednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta.

Iako Bitcoin i Ethereum trenutno vode, ove dve valute ne moraju izaći kao pobednici. Naime, pre 20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput “AOL-a” i “Yahoo!-a” dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Zbog toga se sve češće postavlja pitanje da li to kriptovalute “ubijaju” zlato? Da li bi cena zlata bila veća, da se velike količine novca ne slivaju u bitcoin?

Međutim, obe ove aktive se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Naime, i zlato i bitcoin su decentralizovane aktive, opšte prihvaćene širom sveta, 24 sata dnevno. Transakcije preko obe aktive su anonimne, a snabdevanje ograničeno.

Ipak, kriptovalute nikada neće zameniti zlato, a za tu tvrdnju postoji više razloga:

  • Kriptovalute su samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski-testiranih upotrebnih vrednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.
  • Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 odsto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.
  • Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja, kojim se trguje na dnevnom nivou, širom sveta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvek nije dostiglo taj nivo.
Prednost bitcoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blockchain-u, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube takođe ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su uticale da bitcoin zabeleži rast od 350 odsto na godišnjem nivou, dok je vrednost Ethereuma porasla za 3.600 odsto, a vrednost zlata nije rasla više od 10 odsto. I pored ovih neverovatnih rezultata, koje kriptovalute svakodnevno beleže, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Nikola 17.10.2017 11:34

    ''zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja'' posebno kada se zna da je svaka unca u fizickom obliku bar 5x prodata na papiru.. probajte kada kupite ''zlato na papiru'' da dobijete fizicki tu uncu pa da vidite odgovor, 99% berzi/banka vam je nece isporuciti/dozvoliti fizicki da podignete. prosto jer ga nemaju fizicki. polovina svetskog zlata je kod rotschilda u trezorima..

    ''sve bez struje ili Wifi-ja.'' moze i trgovina telefon - telefon preko QR koda.

    Bitcoin i Litecoin su napravljeni sa ciljem da zamene zlato i srebro, ETH menja palladium.. Zivi bili pa videli da ne znate ni osnovno o ovome sto pisete..

    ''činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zameniti zlato.'' A Zlato i Srebro ne odlikuje volatilnost ? Zlato pre 3g bilo 1800-1900 da bi na kraju sislo na 1100-1200 (pad vrednosti 50% za 1-2g), o srebru i da ne pricam, bilo u jednom trenutku (2008 - 2010 ne secam se tacno) 45$ kada je Warren Buffet ''istovario'' 500.000 papirnih unci na berzi i rezulat je da je srebro sislo na 18$ i tu ostalo godinama.. Tako da o volatilnosti dragocenih metala ne bih ni da pricam. problem bankarima je sto coini tipa btc/eth/ltc/dcr i slicni donose deo bogastva i narodu koji ti isti bankari zele da osiromase i porobe u vecni dug.. zato glupe price poput ove vase..


    pozdrav od rudara / coin trejdera sa 5g iskustva..
    N

  2. User image
    MilKo 18.10.2017 11:03

    Naravno da kriptovalute neće nikad zameniti zlato. To je u naslovi pogrešna reč, jer kad se nešto zemni ono je sklonjeno. Ali će ne samo kriptovalute nego i mnoge nove inevesticione mogućnosti dopunjavati ulaganje u zlato, zemljište. građevina, umetničke predmete I drugo. A kakv će biti bnovac kao promentno sredstvo možemo samo da maštamo, Biće još novih valuta, zamena valuta je već bilo mnogo, a koja je u svetu danas valuta dominantna u plaćanju?

  3. User image
    Roki72 05.11.2017 23:45

    Bit coin I njemu slicni su velika prevara,samo ce se videti jednog dana!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vrednost zlata kriptovalute zlato investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana