Tekst objavljen: 10.02.2015 10:13        


Medju imućnim klijentima koji su koristili švajcarski ogranak britanske banke HSBC kako bi sakrili milione i izbegli plaćanje poreza pominje se i jedan neimenovani srpski državljanin, koji je na tajni račun u toj banci položio 20 miliona evra, navodi se u izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

Biznismen pokušao da u HSBC prikrije 20 milIONA evra

Kako prenose beogradski mediji, prema navodima iz dokumenta iz perioda od 2005. do 2007. godine, koje je objavio ICIJ, srpski biznismen ušetao je u švajcarsku podružnicu druge najveće banke na svetu sa torbom punom novca.
U svakoj drugoj banci klijent bi morao da dokaže poreklo tolikog novca, međutim, osoblje filijale HSBC u Ženevi samo je zamolilo srpskog biznismena da se ponaša manje upadljivo, prenose mediji.
"Objasnili smo mu da se do sada nikada nismo mešali u njegove transakcije, ali da bi bilo bolje da ubuduće u svojim transferima koristi manju količinu novca radi sopstvene bezbednosti. Razumeo je zbog čega smo zabrinuti i pristao na to da uplaćuje manje sume novca", navodi se u dokumentima.
Procureli podaci govore i da je pored tog neimanovanog biznismena još 37 osoba i firmi iz Srbije otvorilo račune u podružnici HSBC u Švajcarskoj. Svi oni su od 1988. do 2006. otvorili 93 računa na kojima je pohranjeno ukupno 41,2 miliona evra.
ICIJ je u ponedeljak objavio da je švajcarski ogranak HSBC pomagao svojim imućnim klijentima da izbegnu plaćanje poreza i sakriju milione dolara.
Izveštaj mreže reportera iz više od 65 država otkrio je da su u britanskom bankarskom gigantu tajne račune imali kriminalci poznati u više zemalja, korumpirani poslovni lideri, političari i javne ličnosti, prenosi Frans pres.
"HSBC je profitirao poslujući sa trgovcima oružjem koji su slali bombe deci vojnicima u Africi, posrednicima diktatora u zemljama trećeg sveta, švercerima 'krvavih' dijamanata i drugim kriminalcima", navodi ICIJ.
Na listi se nalazi niz sadašnjih i bivših političara iz Velike Britanije, Rusije, Indije i brojnih afričkih zemalja, članovi kraljevskih porodica iz Saudijske Arabije, Bahreina, Jordana i Maroka, kao i pokojni australijski medijski tajkun Keri Paker.
U tajnim dokumentima do kojih je došao ICIJ navodi se da su zaposleni u HSBC bili svesni namere klijenata banke da novac sakriju od vlasti.
"Mislim da su oni (HSBC) zapravo bili agencija za poresku utaju. Mislim da je to ono što su nudili klijentima", rekao je za Bi-bi-si bivši britanski poreski inspektor Ričard Bruks.
ICIJ je istragu sproveo u saradnji sa američkim Centrom za javni integritet, francuskim listom "Mond", britanskim Bi-bi-sijem i "Gardijanom", nemačkim listom "Ziddojče cajtung" i još 45 medijskih organizacija.
Neki od ljudi sa tajnim računima kod HSBC su, kako navodi ICIJ, manekenka El Mekfirson, višestruki prvak sveta u MOTO GP-u Valentino Rosi i bivši direktor Renoovog F1 tima Flavio Brijatore, čije se ime povezuje sa čak 38 bankovnih računa na koje je u 2006/07. položeno 73 miliona dolara.
Tajni podaci do kojih je ICIJ došao odnose se na period do 2007, a vezuju se za više od 100.000 pojedinaca i pravnih subjekata iz više od 200 zemalja sveta. Radi se o verziji podataka koje je francuska vlada 2010. pribavila i prosledila vlastima SAD, Španije, Italije, Grčke, Nemačke, Britanije, Irske, Belgije, Indije i Argentine.
HSBC je 2012. platio rekordnu kaznu od 1,9 milijardi dolara zbog pranja novca, nakon što je istraga američkog Senata pokazala da je banka "oprala" stotine miliona dolara novca meksičkih narko kartela. Švajcarska grana HSBC insistirala je u ponedeljak, povodom objavljivanja izveštaja, da je 2008. pokrenula "radikalnu transformaciju poslovanja" da bi sprečila da njene usluge budu korišćene za utaju poreza ili pranje novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milan 10.02.2015 16:35

    Svajcarske banke su kriminalci velikog kalibra a ne kao mi balkanci sitni kriminalci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pranje novca poreklo novca torba puna novca 20 miliona evra srpski biznismen

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana