Tekst objavljen: 07.10.2019 15:45        


Kontroverzna kriptovaluta Tether zamenila je Bitkoin kao najčešće korišteni sajber novac

Bitkoin više nije na tronu, svet dobio novu najpopularniju kriptovalutu

Iako bitkoin i dalje ima najveću tržišnu kapitalizaciju od svih kriptovaluta do sada, prema podacima sa web stranice CoinMarketCap, dnevni obim Tethera neprestano je veći od bitcoina već nekoliko nedelja.

Podaci od subote pokazuju da je u kriptomenjačnicama širom sveta razmenjeno 19 milijardi dolara kovanica Tethera, u odnosu na 15 milijardi dolara vrednih Bitcoina.

Prema nekim stručnjacima, Tether je postao najvažnija valuta u svetu kriptovaluta. Ovaj digitalni novac je takozvani Stablecoin – kriptovaluta koja je vezana fiksnom cenom uz konvencionalnu valutu. Ona bi prema tome trebalo, kao što i ime kaže, da bude stabilnija od ostalih kriptovaluta sa svojim katkad neobično volatilnim kursevima.

Prema autorima, hongkonška kompanija Tether je vezana za dolar i pokrivena je rezervama. Međutim, postoji znatna sumnja u izjave i poslovno ponašanje kreatora Tethera. Do pre nekoliko meseci tvrdili su da zadržavaju dolar u rezervi za svaki izdati digitalni novčić, ali su potom iznenada priznali da je pokrivenost samo 74 odsto.

U SAD se protiv Tether Limiteda vodi istraga zbog sumnje da je proneverio 850 miliona dolara ulagačkih fondova. Uz to, sumnja se da je Tether korišćen za masovne manipulacije kursom bitcoina, koji je doslovno eksplodirao u 2017. godini, a potom doživeo krah.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uprkos svemu, Tether postaje sve popularniji. Mnoge berze, posebno u Aziji, koriste valutu kao zamenu za stvarne dolare za kupovinu ili prodaju Bitcoina i drugih valuta.

S obzirom na to da mnoge od tih razmena nemaju direktnu vezu sa tradicionalnim bankovnim računima na koje bi klijenti, na primer, mogli preneti prihode od prodaje Bitcoina, neki kupci bi mogli biti zavedeni Tetherom, smatra Thaddeus Dryja, stručnjak za digitalnu valutu na Massachusetts Institute of Technology.

- Mislim da ljudi koriste Tether bez razumevanja, a umesto toga veruju da negde imaju stvarne dolare na računu -citira Bloomberg Dryja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tether najpopularnija kriptovaluta sajber novac bitkoin kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana