Tekst objavljen: 11.01.2021 11:55        


Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai i američki tehnološki gigant Apple uskoro bi mogli da finaliziraju sporazum o proizvodnji autonomnih električnih automobila, a pokretanje proizvodnih traka se predviđa za tri godine, izveštavaju južnokorejski mediji

Apple i Hyundai se udružuju, cilj im je da naprave auto koji se sam vozi

Pregovori između dve kompanije su u punom jeku, i očekuje se da će ovaj dvojac postići konačni sporazum do marta 2021, izvestio je u nedelju lokalni medij Koreja IT NJuz, pozivajući se na industrijske izvore.

Ovaj portal navodi da će se autonomni automobili proizvoditi u fabrici u SAD-u, kojom će upravljati Hjundaijeva podružnica Kia Motors, prenosi Raša tudej.

Planiraju da već 2024. godine izbace na tržište oko 100.000 vozila, tri godine ranije nego što je najavljeno u ranijim izveštajima.

Vest o potencijalnom povezivanju dve kompanije izazvala je u petak snažan skok akcija Hjundaija od oko 20 procenata, čime je njegova tržišna kapitalizacija povećana za oko osam milijardi dolara, a takođe su za preko 8,0 posto porasle akcije Kia Motorsa, drugog po veličini proizvođača automobila u Južnoj Koreji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Appleove akcije nisu registrovale tako snažan rast poslednjeg trgovinskog dana u prošloj nedelji, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagovali na vest da je tehnološki gigant konačno krenuo napred s planovima za izlazak na tržište automobila.

Hyundai je prvi pomenuo potencijalno novo partnerstvo s Applom u prošlonedeljnom saopštenju da su razgovori sa proizvođačem ajfona u toku, napominjući da za sada još ništa nije odlučeno. Iako je južnokorejska firma potvrdila nekim medijima da vodi pregovore sa američkim tehnološkim gigantom, kasnije se distancirala od te izjave i u obaveštenju objavljenom na berzi navela samo da je „primila zahteve za saradnju na zajedničkom razvoju autonomnih električnih vozila od raznih kompanija“.

Po svemu sudeći, investitori su odlučili da ignorišu izmenu Hyundaijevog saopštenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
samovozeći automobil auto koji sam ide apple hyundai automobil

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana