Tekst objavljen: 18.05.2019 15:00        


Grupacija posrednika u prometu nekretnina Privredne komore Srbije (PKS) saopštila je da se razgovara o izmenama zakona u ovoj oblasti kako bi rad bio efikasniji a klijenti sigurniji, rekao je za Tanjug član odbora te grupacije Vladimir Obradović.

Agenti za nekretnine pripremaju predlog izmena zakona

On je izneo podatak da u Srbiji radi tri hiljade agenata za prodaju nekretnina s licencom, a od toga samo 1.800 radi u okviru agencija za nekretnine, kao i da je trenutno registrovanih oko hiljadu agencija za posredovanje na rastućem tržištu nekretnina Srbije.

"To su sve profesionalci u pružanju svojih usluga i apelovao bih da ljudi kada se odlučuju da kupe ili prodaju nekretninu mogu da se obrate i samoj grupaciji posrednika pri PKS", rekao je Obradović i pozvao građane da u registru Ministarstva trgovine provere koji agenti i agencije imaju registraciju.

Grupacija posrednika u prodaji nepokretnosti PKS, koja okuplja 155 agencija kod kojih radi 40 odsto ukupno registrovanih agenata, prati primenu i uočava nedostatke Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, kaže Obradović i objašnjava da učestvuju u pripremama izmena i dopuna zakona kako bi u praksi bio što primenljiviji.

On kaže da je Republički geodetski zavod (RGZ) dosta uradio oko digitalizacije katastra, ali da bi proces trebalo ubrzati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Ima tu dosta manjkavosti i mi komuniciramo s RGZ kako bi im ukazali koje su to mane u samom procesu i kako bismo zajedno radili na rešenjima koje će ga ubrzati i učiniti još sigurnijim za klijente", kaže Obradović.

Po važećim propisima, postoji obaveza da agenti budu stalno zaposleni u agencijama umesto da rade po procentu, pa će ova grupacija pri PKS tražiti da se to promeni.

Obradović smatra da je slobodno tržište u ovom sektoru izraženo i dodaje da je postojanje "velikog broja agencije dobro jer povećava konkurentnost", pa klijent može da bira agenta koji mu najviše odgovara.

"Imamo kodeks poslovne etike koji reguliše poslovne odnose između samih agencija, a deluje i na poboljšanje poslovnog ambijenta, i poštovanje etičkih normi", kaže on i naglašava da se time dobija bolja komunikacija između samih posrednika, što implicira bolju uslugu i poboljšanje ambijenta na tržištu za klijente.

Grupacija posrednika pored edukacije i prikupljanja iskustava od kolega iz regiona i SAD planira i društveno odgovorne humanitarne akcije kao i "dan otvorenih vrata" za građane.

"Želimo da u saradnji sa opštinama besplatno održavamo otvorena vrata gde bi građani mogli da se raspitaju o svim bitnim stvarima u vezi s tržištem nepokretnosti", kaže Obradović i dodaje da bi tu mogli biti uključeni i advokati i javni beležnici s kojima, dodaje, postoji dobra saradnja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vladimir obradović nekretnine izmene zakona Privredna komora Srbije Republički geodetski zavod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana