Tekst objavljen: 11.10.2019 14:55        


Veliki broj građana Srbije nema rešeno stambeno pitanje, a kupovina stana predstavlja jednu od najvažnijih odluka. Zato se na vreme informišite o tome šta vas sve čeka ukoliko planirate potragu za novim krovom nad glavom

Kupovina prvog stana: Šta je sve bitno da znate?

Imate u planu da kupite neku nekretninu?

Razmišljate li o stanu u Beogradu?

Veliki broj građana Srbije nema rešeno stambeno pitanje, a kupovina stana predstavlja jednu od najvažnijih odluka. Zato se na vreme informišite o tome šta vas sve čeka ukoliko planirate potragu za novim krovom nad glavom. Najčešći uzrok grešaka jeste neinformisanost kupaca, a i posrednici nekada imaju neprofesionalan pristup. Da ne biste došli u neprijatnu situaciju, na vreme se upoznajte sa načinom na koji funkcioniše tržište, ali i šta vas sve čeka ukoliko želite da kupitestan na kredit.

Naučne studije su pokazale da je za prosečnog stanovnika kupovina stana jedan od najstresnijih događaja u životu. Različiti su razlozi kupovine, a strah od prevare najviše plaši kupce.

Da li ste isplanirali sve troškove?

Cena nekretnine uvek je određena tržištem, pa bi trebalo na vreme da se upoznate sa realnim cenama. U tome vam mogu pomoći stručnjaci, jer agenti za nekretnine vrlo dobro znaju da li je investicija u neku nekretninu dobra ili prodajna cena ipak mnogo odudara od tržišne.

Informišite se na vreme o dodatnim troškovima prilikom kupovine, kako kasnije ne biste došli u neprijatnu situaciju. Ako kupujete stan za keš, od dodatnih troškova možete imati obavezu plaćanja takse kod notara, porez na prenos apsolutnih prava, ali i proviziju banke u slučaju novčane transakcije.

Za korisnike stambenih kredita, dodatni troškovi su veći, pa se na vreme posavetujte sa svojim bankarom o iznosu novca koji vam je potreban za sve troškove prilikom kupovine stana.

Da li plaćanje kapare treba shvatiti ozbiljno?

Prilikom kupovinenekretnine, bilo da je reč o stanu, kući ili poslovnom prostoru neophodno je i plaćanje kapare. Iako je mnogi kupci ne shvataju previše ozbiljno, kapara je osiguravajući, ali i obavezujući faktor prilikom kupoprodaje. Njome se garantuje da će stan zainteresovani kupac uzeti, a takođe se obavezuje prodavac da će nekretninu baš tom kupcu prodati. Veoma je važno plaćanje kapare kako bi se kupci zaštitili ukoliko prodavac odustane od prodaje stana.

Predugovor sačinite tako da u njemu jasno stoji visina kapare, a nju kupac daje prodavcu u trenutku kada se predugovor potpiše. U predugovoru obavezno navedite visinu isplaćenog iznosa kako kasnije ne biste došli u neprijatnu situaciju prilikom isplaćivanja ostale količine novca. Kapara bi trebalo da bude 10% od celokupnog iznosa, ali i od kupca zavisi da li će izdvojiti baš 10% ili bi da isplati nešto više novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Keš ili kredit – pitanje je sad!

U Srbiji danas ljudi mahom kupuju stanove na kredit. Tek 20% građana kupuje stanove za keš, dok njih 80% ipak bira kupovinu nekretnine na kredit. Agenti za nekretninu su tu da pomognu oko procene vrednosti nepokretnosti, a stambeni kredit se definiše u odnosu na procenu vrednosti koju je zvanično odredio procenitelj vrednosti. Procenitelj banke trebalo bi da definiše realnu cenu, a da bi građani bili sigurni u procenu, tu u pomoć priskače agencija za nekretnine.

Godišnje se u Beogradu proda tri puta više stanova nešto što se izgradi ovih nekretnina. Najtraženije su stambene jedinice koje imaju dobru lokaciju, ali i dobar odnos cene i kvaliteta.

Ko ima novca u kešu za kupovinu stana onda je procedura mnogo jednostavnija nego kada je uzimanje stambenih kredita u pitanju. Ali, rešavanje stambenog pitanja nije nimalo lako, zato se većina građana radije odlučuje za kredit. A evo šta sve treba da imate na umu ako ste se i vi odlučili za kupovinu stana na kredit.

Kupovina nepokretnosti na kredit

Prilikom kupovine prvog stana na kredit važno je prikupiti svu neophodnu dokumentaciju. Potrebno je šest dokumenata, a sva dokumentacija trebalo bi da bude završena u roku od pet radnih dana. Od dokumenata bi trebalo da posedujete:

- procenu vrednosti nepokretnosti;

-dokaz o vlasništvu nepokretnosti koja će biti stavljena pod hipoteku;

-platni listići koji su overeni;

- izjava da ste saglasni sa prenosom sredstava ličnog dohotka;

- potvrda o stalnom radnom od odnosu i o visini ličnih primanja.

Kada je reč o ostaloj dokumentaciji, vaš lični bankar će je kompletno pripremiti.

Kakvi vas troškovi očekuju?

Prilikom podnošenja zahteva morate da znate da postoje i određeni troškovi koji vas očekuju. Naime, sledeća dokumenta se plaćaju:

- izveštaj Kreditnog biroa;

- Izdavanje lista nepokretnosti;

- overa ugovora o kupovini nepokretnosti;

- procena vrednosti nepokretnosti.

Ukoliko tražena dokumenta ne posedujete, onda će vam biti potrebno oko pet radnih dana da ih obezbedite.

Upis nepokretnosti u katastar

Da biste svoju nekretninu upisali u katastar potrebno je da posedujete rešenje o uspostavljanju hipoteke prvog reda u korist banke, a sve možete da završite u roku od jednog dana. I da napomenemo, u obavezi ste da platite troškove upisa hipoteke.

Rešenje o upisu nepokretnosti u katastar dobijate u nadležnoj službi, a da bi se uknjižilo založno pravo, potrebna je i dodatna dokumentacija. Nju priprema bankar, a možete je obezbediti i prilikom preuzimanja ugovora o dugoročnom stambenom kreditu banke, dokaza o vlasništvu nepokretnosti, založne izjave i potpisivanjem dva zahteva za uknjižbu založnog prava.

Odobravanje kredita

Proces odobravanja kredita završava se onoga trenutka kada se prodavcu nekretnine prebacuje novac na račun i to u iznosu traženog kredita. Kredit se uvek plasira u dinarima, a prodavac dobija iznos u valuti koja je propisana kupoprodajnim ugovorom. Preporučujemo da prodavac nekretnine ima otvoren račun u banci preko koje se vrši isplata kredita kako bi se proces ubrzao, pojednostavio, troškovi bili manji, a isplata sigurnija.

Povraćaj PDV-a prilikom kupovine stana

Kada kupujete nekretninu, očekuje vas plaćanje dva obavezna poreza. Porez na dodatu vrednost i porez na prenos apsolutnih prava morate regulisati.

Takođe, važno je znati sledeće. Prvi vlasnik je osoba koja do sada nije imala svojinski udeo u stanu kao ni udeo u porodičnoj stambenoj zgradi. Osoba koja nema nekrerninu ili svojinski ideo u njoj od jula 2006. godine.

Prema zakonu propisane su olakšice za ove kupce bilo da je reč o novogradnji ili stanu stare gradnje.

Ako kupujete nekretninu stare gradnje onda je vaše da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2.5% ukupne vrednosti celokupnog stana. U slučaju da kupujete staru gradnju i prvi ste vlasnik nekretnine, onda ste ovog poreza osobođeni.

Prvi vlasnik stana koji kupuje novogradnju i u obavezi je da plati porez na dodatu vrednost koji iznosi 10%. Iznos PDV-a je predviđen izmenama Zakona, a pošto ste vi kupac finalnog proizvoda koji je investitor stvorio morate platiti PDV. Napominjemo, ako ste prvi vlasnik onda morate platiti PDV, a ugovorena cena mora biti u potpunosti isplaćena onome ko prodaje stan, pri čemu novac treba da bude uplaćen na račun investitora.

Međutim, situacija je nešto drugačija kada se nekretnina u novogradnji kupuje direktno od investitora. Prvi vlasnik je oslobođen poreza na prenos apsolutnih prava, a to znači da ste u prilici da tražite povraćaj PDV-a, jer je on plaćen kroz kupoprodajnu cenu.

S obzirom na to da se oslobađanje od plaćanja poreza vezuje za kvadraturu stana, prvi vlasnik je oslobođen poreza za kvadraturu do 40 kvadratnih metara, a članovi porodičnog domaćinstva po svakom članu do 15 kvadratnih metara.

Kada kupujete svoju prvu nekretninu od fizičkog lica, oslobođeni ste poreza na prenos apsolutnih prava, a u tom slučaju niste u mogućnosti da tražite povraćaj PDV-a.

I da napomenemo, pravo na povrat poreza možete ostvariti kada poresku prijavu predati nadležnoj filijali Poreske uprave Republike Srbije na teritoriji opštine gde se nalazi sedište privrednog društva koje je prodavac nekretnine.

21 komentara

  1. User image
    Goran 29.01.2020 20:41

    Poštovani,
    Da li pored supruge mogu da prijavim na stan oca ili majku radi refundacije pdv za novo kupljen stan u celosti njegove kvadrature?
    Hvala na odgovoru.

  2. User image
    Ljubomir 18.02.2020 19:01

    Postovani,
    Zanima me da li mogu da ostvarim prava povracaja pdv za kupovinu prvog stana ( direktno od investitora) a u katastru se vodim kao nosioc prava koriscenja imovine (1/3 porodicne kuce).
    Hvala unapred.

  3. User image
    Slavica 09.04.2020 9:07

    Poštovani,
    Moj bivši muž je kupio stan dok smo bili u braku i ostvario povraćaj pdv jer mu je prvi stan, a kao članove domaćinstva naveo je mene i našeg maloletnog sina. Prilikom razvoda ja sam se tog stana u potpunosti odrekla. Sada bih želela da kupim svoj stan za mene i sina. Nemam nekretnine u vlasništvu. Da li bih mogla da tražim povračaj pdv?
    Hvala unapred.

  4. User image
    Zorica 04.05.2020 19:48

    Postovani,

    Molim za informaciju da li imam pravo na povrat PDV-a za kupovinu stana od investitora (novogradnja) ukoliko sam nakon 2006 godine nasledila deo porodicne kuce nakon smrti jednog roditelja?

    Hvala unapred i pozdrav!

  5. User image
    Boba 18.05.2020 17:47

    Poštovani,
    Da li smo u obavezi da PDV na koji smo ostvarili pravo na povraćaj prilikom kupovine prvog stana,da vratimo poreskoj upravi,tj.drzavi ako vlasnik nepokretnosti koji je ostvario pravo na povraćaj PDV-a za prvi stan,taj stan dalje pusti u promet,tj.daje na poklon?
    Hvala unapred

  6. User image
    Rade 20.05.2020 20:33

    Poštovani, da li ja imam pravo na povrat PDV-a (39m2), pošto je moja supruga kupila stan 2009. a u braku smo od 2010. Ja sam kupio stan 2020. od investitora u novogradnji i platio sam PDV. Hvala unapred i pozdrav.

  7. User image
    Ljilja 31.05.2020 17:18

    Postovani,dali imam pravo na neke povlastice ako kupujem kucu na selu?

  8. User image
    Milovan 12.06.2020 17:49

    Poštovani,

    Da li imam pravo na povrat PDV-a prilikom kupovine prvog stana? Napominjem da sam 1984 kao maloletan, dobio u poklon od bake kuću na selu, koju sam 2002 godine poklonio svome ocu . Istu kuću sam nasledio nakon očeve smrti 2008, da bih je prodao 2014. Imam li pravo na povrat PDV-a prilikom kupovine stana u novogradnji?

  9. User image
    IVANA KALINIC 23.07.2020 22:31

    Postovanje,polovinu stana je suprug imao pre breka,kupio je veseraj i prosirio stan na njegovo ime.Prodali smo stan uz moju saglasnost.Kupili smo kuću 1/2 .Da li se moj deo oslobadja poreza s obzirom da nikada nisam imala uknjizeno nista na svoje ime? HVALA UNAPRED

  10. User image
    S 29.07.2020 9:41

    Poštovani,
    Da li imam pravo na povraćaj PDV-a jer nemam nikakvu nepokretnost na svoje ime ako je moj suprug kupio stan na kredit pre sklapanja braka?
    Hvala na odgovoru.

  11. User image
    Petar 03.08.2020 16:54

    Poštovani,
    Želim da ostvarim refundaciju PDVa za mene i sina, dok supruga ima stan na svoje ime stečen pre braka. Da li postoji neko ograničenje za pomenutu refundaciju s obzirom da će i supruga biti upisana u katastar nepokretnost kao suvlasnik po zakonu ili je neophodno da se supruga odrekne suvlasništva?
    Hvala unapred!

  12. User image
    Radule 25.08.2020 9:01

    Poštovani,
    da li imam pravo na povrat PDV ako nisam državljanin Srbije već BiH i ako stičem prvu nekretninu. Hvala
    Pozdrav

  13. User image
    Nenad 08.09.2020 13:22

    Poštovani, kupujem prvu nekretninu a imam stan nasledjen o roditelja na moje ime je da li imam pravo na povraćaj PDV-a. Hvala

  14. User image
    Zoran 02.10.2020 18:20

    Skoro sam kupio jednu staru kucuna selu i i notar me je pitao da li je svojina bracna tako da je resenje za upis u RGZstiglo na moje i suprugino ime. Da li to znaci da kada budemo kupovali neki sram me emo moci da povratim PDV.

  15. User image
    Boban 13.10.2020 8:58

    Pozdrav,nasledio sam testamentom pola kuće od dede i interesuje me da li kod kupovine prvog stana imam pravo na povraćaj pdv,hvala.

  16. User image
    SLAVE 17.10.2020 15:30

    Poštovani, da li imam pravo na povrat PDV za kupovinu prvog stana,ali stan je prenamena-rekonstrukcija-adaptacija stambenog objekta iz poslovnig u stambeni objekat.Hvala

  17. User image
    Milica 09.11.2020 18:17

    Postovani,
    Da li nesto menja pravo na povracaj pdv a ako se nekretnina vodi na kupca ali je kupac za potpisivanje ugovora dao ovlascenje drugom licu (znaci nekretnina ce se voditi na kupca samo je potpisnik po ovlascenju drugo lice)?


    Unapred hvala na odgovoru.

  18. User image
    Aleksandra 18.02.2021 11:58

    od roditelja sam dobila stan 2003 godine. Da li imam pravo na refundaciju PDV a pošto želim da kupim stan?

  19. User image
    Danijela Vesin 07.03.2021 19:52

    Ukoliko sam izvrsila povracaj PDv za kupovinu prvog stana kada bih mogla da prodam stan a da ne moram da vracam pdv koliki vremenski period je potreban da prodje

  20. User image
    Sandra 03.08.2021 9:46

    Inetersuje me da li član porodice ima pravo na povrat pdv za 15 m2 ako je stan manji od 40 kvadrata, tačnije ima 33 kvadrata!?
    Suprug je ostvario pravo na povraćaj pdv-a za celokupnih 33 m2, jer se vodi kao kupac u ugovoru.

  21. User image
    Srdjan 01.03.2022 23:17

    Poštovani, kupili bi stan i upisali ga na ćerku koja ima 13 godina. Da li ona ima pravo na povrat PDV-a?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saveti za kupovinu stana saveti kupovina stana stanovanje prvi stan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana