Tekst objavljen: 24.07.2020 14:55        


U Srbiji oko 70 odsto korisnika platnih kartica nabavlja robu i usluge putem interneta, pokazuje regionalno istraživanje koje je sprovela kompanija Viza (Visa) u okviru kampanje "U korak sa digitalnom budućnošću", objavljeno je danas

Preko interneta kupuje 70% korisnika platnih kartica

Od ukupnog broja ispitanih, njih 44 odsto obavlja onlajn kupovinu par puta mesečno, 45 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno, saopštila je Viza.

Kao glavne razloge za onlajn trgovinu kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost i veliki izbor, a više od dve trećine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta.

"Epidemija virusa korona ubrzala je digitalnu transformaciju širom sveta, a građani Srbije slede ovaj trend i prelaze na trgovinu koja je digitalne prirode, jer žele da namirnice i drugu robu kupuju na brz i bezbedan način", istakao je generalni direktor kompanije Viza za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

Odeća i obuća su artikli koji se najviše kupuju onlajn (65 odsto), dok 37 odsto njih plaća račune za komunalije putem interneta, po 31 odsto nabavlja male kućne aparate i kozmetiku i preparate za negu lepote.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oko 76 odsto potrošača najčešće koristi pametni telefon za online kupovinu, dok 45 odsto njih upotrebljava laptop, a 32 odsto desktop kompjuter, pokazali su rezultati istraživanja.

Svaki treći građanin, koji se oslanja na tradicionalne načine kupovine, naveo je da nema naviku plaćanja putem interneta, kao i da im ovaj oblik kupovine onemogućava da probaju odeću i obuću.

Istraživanje je sprovedeno, osim u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Najbolje rezultate po pitanju e-trgovine beleži Severna Makedonija, gde 90 odsto građana kupuje putem interneta, u Bosni i Hercegovini raste interesovanje za web prodavnice, gde se 56 odsto ispitanika opredelilo za ovaj oblik nabavke, dok je u Albaniji to 59 odsto, a u Crnoj Gori svaki drugi građanin.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Visa kupovina online platne kartice kartice korisnici kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana