Tekst objavljen: 05.08.2017 14:32        


Zbog čega se retko upotrebljava strani metalni novac u Srbiji i da li ga je moguće zameniti u menjačnicama i bankama istražuje finansijski portal Kamatica.

Gde možete zameniti metalne evre u Srbiji?

“Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom” - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Ovlašćene menjačnice se mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost kao i komplikovana obrada i transport. Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu.

Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, taj novac mogu da zamene za dinare, takođe sitne evre mogu da ukrupne u veće apoene, kažu za finansijski portal Kamatica u Udruženju menjača Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrši Exclusive Change i Eldorado Exchange, dok Vip 
menjačnica otkup vrši na OMV i NIS benzinskim stanicama.

Kada je reč o nemogućnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne račune građana, Narodna banka Srbije objašnjava, da ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavljalo bi se pitanje u kojoj meri bi navedene manipulativne troškove (transportni troškovi, troškovi obezbeđenja pošiljke, osiguranja pošiljke i sl.) u vezi sa tim novcem prelile na građane, pa je to ujedno i glavni razlog zbog koga nije moguće podići/položiti inostrane kovanice na devizne račune građana, jer banke neće da se izlažu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od 5 evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Боре 08.08.2017 9:53

    а метални динари немају тежину?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menjačnica vip menjačnice evro metalni novac kovani novac Narodna banka Srbije istraživanje kamatica kamatica menjačnica Exclusive Change

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana