Tekst objavljen: 29.01.2014 10:30        


Ako je suditi po podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, prosečna neto plata u Srbiji isplaćena u decembru prošle godine iznosila je čitavih 50.820 dinara (440 evra). U odnosu na prosečnu zaradu iz novembra, decembarska neto plata je nominalno bila veća za 15,1 odsto, a realno za 14,9 odsto.

Bila jednom jedna zemlja: Kolike su plate u bivšoj SFRJ

I, ukoliko uzmemo te statističke podatke kao osnov za poređenje, gde smo u odnosu na "bivšu braću"?

Kako pokazuje statistika hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS), prosečna neto plata po zaposlenom za novembar prošle godine iznosila je 5.634 kune (737 evra). Dakle, prosečni Hrvat mesečno u novčanik stavi gotovo 300 evra više od prosečnog Srbina.

Ipak, i jedni i drugi daleko zaostaju za nekada najzapadnijom republikom bivše SFRJ. Naime, prosečna mesečna neto plata za novembar 2013. u Sloveniji je iznosila čak 1.045 evra.

Računica je jednostavna, prosečni Hrvat zaostaje sa primanjima u odnosu na slovenačkog "kolegu" taman onolikom koliko "beži" Srbinu - 300 evra.

Još poraznije zvuči kada se kaže da je naša prosečna mesečna zarada manja od slovenačke za čitavih 600 evra.

Građani Srbije u leđa gledaju i stanovnicima najmlađe i najmanje republike nekadašnje Jugoslavije. Crnogorci, naime, mesečno zarade 486 evra.

Jedini, prema raspoloživim podacima, koji zarađuju manje od Srba su stanovnici Bosne i Hercegovine kojima prosečna neto plata za novembar 2013. iznosi 828 KM (423 evra) i Makedonci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Makedoncima plata, doduše za oktobar, iznosi u proseku po 21.247 denara, odnosno 344 evra. Treba zato imati u vidu da su novembarski proseci za ostale zemlje donekle "naduvani" zbog novogodišnjih dodataka, ali je za očekivati da bi Makedonci svejedno bilo na dnu.

1 komentar

  1. User image
    munja 27.01.2014 17:19

    Svima onima koji o SFRJ govore sve najgore, nek im očigledni pokazatelji razbistre um.Sada u banana državicama imamo pojedince milijardere I milinijuaše I milione siromašnih I sirotinje.Imamo demokratiju siromaštva, nezaposlenosti, korupcije I beskućnika.Sloboda govorništva nehrani želudac, već rad I zaposlenost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Hrvatska slovenija makedonija Crna Gora cg BiH bosna i hercegovina jugoslavija bivša jugoslavija SFRJ prosečna plata prosečna zarada plate zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana