Tekst objavljen: 19.06.2014 12:00        


Nakon što su poplave pogodile veliki deo teritorije Srbije i ugrozile u manjoj ili većoj meri, prema nekim procenama, i do četvrtine stanovnika naše zemlje mnoge banke su najavile različite olakšice ugroženom stanovništvu.

Tomašević: Pogođeni poplavama mogu da odlože kredite

Direktor marketinga Credit Agricole banke Raško Tomašević kaže da je Credit Agricole Srbija prva stavila moratorijum na gotovinske, potrošačke, auto i stabene kredite svojim klijentima sa poplavama ugroženih područja i to u periodu od 3 do 6 meseci.

Takođe, obezbeđene su stručne konsultacije sa bankarskim savetnicima da bi se zajedno procenila količina potrebnih sredstava za upravljanje finansijama kod klijenata pogođenih nepogodama.

Nadalje, Banka je obustavila naplatu naknade po osnovu uplata i prenosa sredstava na namenske dinarske i devizne račune otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava i klizišta. Za ove namenske račune ne naplaćuju se naknade za otvaranje i vođenje računa.

Šta sve čini te olakšice (otplata kredita, dug po karticama, minusa...)?

Olakšice se odnose na otplate svih kredita koji imaju anuitete:
• Dužina trajanja odlaganja je 3 meseca odnosno 6 meseci od dana dospeća mesečnog anuiteta u mesecu maju, tačnije od 20.05.2014. godine
• U toku trajanja odlaganja, klijent ne plaća kamatu, niti glavnicu po Ugovoru o kreditu, I kamata mu se ne obracunava za period trajanja moratorijuma
• Ukoliko postoji klijent koji ne želi odlaganje obaveza, može da nastavi sa plaćanjem istih uz izjavu da to želi
• U toku je kreiranje posebne parametrizacije koja će imati za cilj da ovu grupu klijenata usmeri na listu koja se posebno pregleda da bi se klijentima omogućila što adekvatnija finansijska savetodavna pomoć

Imajući u vidu da je mnogim građanima imovina nepovratno oštećena, imate li u planu specijalne ponude kredita za renoviranje i potrošačkih pozajmica kako bi građani imali mogućnost da nadoknade uništeno?

Očekujemo da ćemo u saradnji sa NBS i NKOSK ubrzo imati program koji će pomoći i olakšati sanaciju štete i obnovu u područjima pogođenim poplavama i klizištima.

Imate li procenu koliko bi kao posledica ovih događaja mogao da poraste procenat nenaplativih kredita klijenata Vaše banke i na koji način planirate da reagujete na to?

Procene su i dalje u toku, tako da u ovom trenutku nemamo tačnu procenu. Ne očekuje se veliko pogoršanje rizika u oblasti pravnih lica, ali se očekuje da će posledice događaja imati uticaja na oblast stanovništva. Klijenti sa najugroženijih područja se kontaktiraju da bi se procenilo da li im je potreban reprogram ili je dovoljan moratorijum.

Sledeća faza je odobravanje restruktuiranja klijentima koji ne budu mogli da nastave sa redovnom otplatom a zadovoljavaju preduslove za restruktuiranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
raško tomašević poplave banke bankarsko tržište bankarski sektor credit agricole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana