Tekst objavljen: 02.10.2020 15:55        


Uroš Đukić iz turističke agencije Mitos kaže u N1 Studio Live da turističke agencije u Srbiji nemaju više zakonski okvir da nastave da prodaju aranžmane, pošto od četvrtka nemaju više polise osiguranja, kao i da je ta grana jedna od najugroženijih i u zemlji i svetu, jer zbog pandemije koronavirusa oni beleže pad profita veći od 90 odsto

"Skočiće cene aranžmana, putovanja više neće biti kao nekad"

On ističe da će, ako se ne reši spor sa osiguravajućim kućama koje ne žele više da izdaju polise jer smatraju da je rizik previsok, između ostalog i zbog kovida, skočiti cene aranžmana i biće manje putovanja.

"Od juče agencije ne prodaju aranžmane, nemamo polise osiguranja i nemamo zakonski okvir da nastavimo da prodajemo aranžmane. Što je prodato do juče osigurano je, a sve buduće je u nekom vakuumu. Nema polise osiguranja - nema putovanja", ističe Đukić.

"Turistička grana je u Srbiji i u svetu najviše pogođena pandemijom. Nama je pad prometa veći od 90 odsto u Srbiji. Mi od marta nemamo nikakve prihode, imamo samo rashode. Pomoć od države, hvala joj na tome, nije nam pomogla, jer mi nemamo prihode, mi moramo na taj minimalac što smo dobili da plaćamo tekuće troškove, poreze i doprinose, a nemamo nikakve prihode, i ne smemo da dajemo otkaze da bismo zadržali tu pomoć, koja ističe u oktobru i veliko je pitanje šta će biti kasnije", kaže vidno uznemiren Đukić.

Na pitanje da li je Ministarstvo turizma reagovalo na probleme turističkih agencija sa osiguravajućim kućama, Đukić kaže da nikakvih odgovora iz ministarstva nemaju.

"Imali smo dve objave na sajtu ministarstva. Jedna je da građani provere da li agencija sa kojom sklapaju ugovor ima važeću polisu osiguranja, a nijedna nema, i sad imamo našeg ministra (Rasima Ljajića) koji kaže da neće biti oduzimane licence agencijama koje nemaju polise osiguranja. Tako da smo ovde u nekom vakuumu, prosto ne znamo šta da radimo, da li smemo da prodajemo. Ministar kaže da smemo da radimo, ali da li smemo da prodajemo?!", pita se Đukić.

Na konstataciju da je ministar rekao da pošto osiguravajuće kuće ne žele da izdaju polise, da se pregovara sa poslovnim bankama (kod kojih je osiguranje znatno skuplje), Đukić ističe da "u ovim zakonskim okvirima mi ne možemo da radimo sa bankarskim garancijama za osiguranje turističkih putovanja, nemamo korisnika bankarskog osiguranja", kao i da bi od 450 agencija koliko ih sada ima u Srbiji, od čega oko 100 velikih, samo dvadesetak moglo da plati bankarske garancije, tj. da polože traženi novac i nekretnine.

"Nemoguće je da 20 agencija preuzme posao 450 agencija, ni u ljudstvu ni u operativi.Skočiće cene aranžmana, neće biti putovanja kao ranije", navodi Đukić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Država može da reši problem

On ocenjuje da je problem lako rešiv ako se umeša država u pregovore sa osiguravajućim kućama ili "da se promeni zakon da može da se koristi ta bankarska garancija koja je stvarno preskupa".

Ističe da osim osnovnog paketa pomoći koji je dobila cela država, turističke agencije, za razliku od hotela, nisu dobile neku drugu pomoć koja im je potrebna.

"Mi želimo da radimo, da zaposleni ostanu kod nas, da putnici i dalje putuju po fantastičnim, povoljnim aranžmanima. mi nemamo posla, a sad ne smemo ni da prodajemo ništa novo. Našli smo se u vakuumu ni krivi ni dužni, korona nas je vrlo jako udarila", ističe Đukić.

"Kako ja da se bavim turizmom kada ne mogu da dobijem osiguranje, kako ne može država da se umeša i reši problem?!", pita on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državne garancije uroš đukić agencija mitos garancija turističke agencije turističke agencije pandemija turistički aranžmani korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana