Tekst objavljen: 03.07.2014 9:00        


Nakon što su poplave pogodile veliki deo teritorije Srbije i ugrozile u manjoj ili većoj meri, prema nekim procenama, i do četvrtine stanovnika naše zemlje mnoge banke su najavile različite olakšice ugroženom stanovništvu.

Ćezario: Pomažemo ugroženima da se oporave od poplava Klaudio Ćezario, CEO UniCredit Banke

Klaudio Ćezario, prvi čovek UniCredit Banke, kaže da je čim je proglašeno vanredno stanje usled poplava, UniCredit Banka, u skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja, angažovala sve moguće resurse kako bi pružila podršku svojim klijentima i zaposlenima.

U saradnji sa još jednom članicom UniCredita koja posluje u Srbiji, UniCredit Leasingom, obezbedili smo novčanu pomoć u iznosu od više od 5,5 miliona dinara, koja je uplaćena na namenski račun Vlade. Pored toga, organizovana je i akcija prikupljanja sredstava među zaposlenima UniCredita.

Zajedničkim snagama banke i zaposlenih, više od 1.328.000 dinara je donirano koleginicama i kolegama koji su pretrpeli posledice ove prirodne katastrofe. Istovremeno, UniCredit Grupa i UniCredit Fondacija započeli su projekat prikupljanja sredstava u 17 zemalja u kojima Grupa posluje i na taj način uključile 147.000 zaposlenih kako bi pružili pomoć građanima Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sa druge strane, UniCredit Banka obezbedila je olakšice za klijente, građane i kompanije pogođene poplavama, kako bi im pomogla da prevaziđu ovu tešku situaciju. Naime, klijentima koji koriste neki od kreditnih proizvoda, a koju su pretrpeli štetu na stambenim objektima, ili koji ne dobijaju platu zbog štete koju je pretrpeo njihov poslodavac ili koji su izgubili člana porodice tokom poplava, banka je obezbedila olakšice koje im omogućavaju da odlože otplatu obaveza i pomaže im da prevaziđu katastrofu.

Šta sve čini te olakšice (otplata kredita, dug po karticama, minusa...)?

Olakšice koje nudi UniCredit Banka, obezbeđuju klijentima dodatno vreme za oporavak, tokom kojeg nisu u obavezi da otplaćuju svoje obaveze prema banci. Pre svega, ugroženim klijentima obezbeđen je moratorijum na period od 6 meseci, što podrazumeva obustavljanje naplate glavnice, obračuna i naplate redovne kamate, kao i zatezne kamate i to bez bilo kakvih dodatnih troškova.

Takođe, klijenti imaju mogućnost da produže period otplate za 6 meseci. Kada su u pitanju korisnici kreditnih kartica, olakšice se odnose na mogućnost otplate celokupnog duga nastalog do 1. juna ove godine, na 12 jednakih mesečnih rata bez obračuna kamatne stope.

Pored toga, klijenti mogu da se opredele za revolving metod otplate, što znači da će im banka omogućiti da u narednih godinu dana, otplaćuju minimalan iznos od 5% glavnice mesečno, bez obračuna kamate na celokupan iznos dugovanja.

Da li imate u planu i povoljnije uslove i odgovarajuće nove proizvode za ugroženi deo domaće privrede i poljoprivrede?

S obzirom na činjenicu da su, prema analizama i zahtevima koji su nam do sada upućeni, najveću štetu od poplava pretrpeli građani, mi smo se fokusirali na kreiranje olakšica za ovaj segment klijenata. Zahvaljujući uvedenom moratorijumu i drugim merama, klijenti će biti oslobođeni plaćanja rata, što će im obezbediti dodatno vreme da se oporave od ove prirodne katastrofe.

Želeo bih da istaknem da će situacija svakog klijenta kao i do sada biti analizirana i u skladu sa njom biće mu ponuđeno odgovarajuće rešenje. Do sada nam nisu upićeni zahtevi za uvođenje olakšica za sektore privrede i poljoprivrede. U slučaju da do toga dođe kasnije, UniCredit Banka će svakako razmotriti situaciju i reagovati u skladu sa njom.

Imate li procenu koliko bi kao posledica ovih događaja mogao da poraste procenat nenaplativih kredita klijenata Vaše banke i na koji način planirate da reagujete na to?

S obzirom na to da je u Srbiji nivo nenaplativih kredita jedan od najviših u regionu, sve ekonomske aktivnosti bi trebalo da budu usmerene na pronalaženje rešenja za njegovo smanjenje. Dodatni rast nenaplativih kredita je očekivana posledica ove prirodne katastrofe i mi smo stoga uveli pomenute olakšice.

Smatramo da će moratorijum od 6 meseci pomoći građanima da se oporave i vrate normalnom životu. Uopšteno gledajući, ne očekujemo da će doći do velikog rasta nenaplativih kredita kada su u pitanju građani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    boban 30.11.2016 11:30

    svaka kisa jaka ja uvek imam problem sa kanalizacijom cela kuca pod vlagom samo da vidite

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke Srbija banke intervju kamatica poplave UniCredit unikredit klaudio ćezario

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana