Tekst objavljen: 05.04.2021 10:55        


Čak i u kriznoj, pandemijskoj 2020. godini porasla je masa sredstava u okviru kredita koje banke omogućavaju privredi i građanima

"Banke nisu osetile krizu pandemije"

Ta sredstva su, kada je reč o privredi, veća za 9 odsto, a što se tiče građana rast je 12 procenata, rekao je Vladimir Vasić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On je bio gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se", gde je objasnio da je rast bankarskog sektora dobar za sve nas.

“Ako je dobro privredi dobro je i bankama, a dobro je i građanima”, uverava Vasić.

On objašnjava da su krediti proteklih godina pojeftinili.

“Troškovi finansiranja za kamate od 2015. bili su oko 130-140 milijardi dinara, na kraju 2019. to je prepolovljeno. To znači da imamo jeftinije kredite i to je dobro za sve nas”, tvrdi Vasić.

Prema njegovim rečima, rast standarda i veća zaposlenost uticali su i na to da se građani više kreditno zadužuju. Nije stala ni izgradnja nekretnina, pa ni uzimanje stambenih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Od 2015. do 2019. imamo više od 200.000 novozaposlenih, imamo i 12.000 novootvorenih kompnija. Zato je baza onih koji mogu da uzmu kreit veća. Sa druge strane, imamo stabilan kurs i nisku inflaciju”, navodi Vasić.

On podseća i d aje 2008. godina prosečna plata biloa oko 350 evra, a sada je oko 560, što je takođe preduslov da se građani češće odlučuju za uzimanje kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke pandemija ekonomska kriza Udruženje banaka Srbije vladan vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana