Tekst objavljen: 29.03.2017 13:41        


Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit potpisali su sporazum InnoFin o garancijama kako bi se povećalo kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) u osam zemalja. Ova transakcija je podržana od strane programa Horizon 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije i Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), koji čini ključni deo Investicionog plana za Evropu.

EIF i UniCredit potpisali sporazum

Ovaj sporazum omogućava UniCreditu da, preko svojih banaka, ponudi dodatno finansiranje u iznosu od 160 miliona evra inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji će biti podržane garancijama koje obezbeđuje EIF, kao i od strane Horizon 2020, Programa EU za istraživanje i inovacije, dok će garancije za banke u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji biti podržane od strane Investicionog plana za Evropu. Potpredsednik Evropske komisije Jurki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurenciju, je izjavio: “Ovaj sporazum predstavlja odličnu vest za inovativna mala i srednja preduzeća širom ovih osam zemalja.

Dodatnih 160 miliona evra koji će biti dostupni za finansiranje zahvaljujući ovom sporazumu, pokazuju da Investicioni plan igra ključnu ulogu u ostvarivanju cilja Komisije da obezbedi podršku koja će sektoru MSP omogućiti da kreira nova radna mesta, da bude inovativan i da raste.

” Izvršni direktor EIF-a, Pjer Luiđi Žilibert, je dodao: “Krovni ugovor za garancije za segment MSP će imati ključnu ulogu u pomaganju zemljama Zapadnog Balkana i regiona Istočne Evrope u podsticanju inovacija i preduzetništva. Uveren sam da će se UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja fokusirati na preduzeća sa velikim potencijalom rasta, koja će biti u stanju da dodatno finansiranje pretoče u rast i otvaranje novih radnih mesta.” Karlo Vivaldi, direktor Divizije za poslovanje u regionu Centralne i istočne Evrope u UniCreditu, je izjavio:

“Mi smo veoma posvećeni pružanju podrške segmentu MSP u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE). Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i široko rasprostranjenoj mreži imamo mogućnost da dodatno podržimo razvoj inovativnih malih i srednjih preduzeća u različitim zemljama u kojima će naši klijenti imati lakši pristup finansiranju, ali i povoljnijim cenama.”

Ovaj sporazum odražava posvećenost Evropske unije brzom pokretanju konkretnih inicijativa kako bi se ubrzale kreditne i garancijske transakcije koje utiču na povećanje broja radnih mesta i rast u okviru EU.

O EIF Evropski investicioni fond (EIF) je deo Evropske investicione bankarske grupe. Njegova glavna misija jeste da podrži evropska mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) kroz obezbeđivanje pristupa finansiranju.

EIF kreira i razvija rizični kapital i kapital za rast, garancije i mikrofinansijske instrumente u čijem fokusu je ovaj tržišni segment. U toj ulozi, EIF potpomaže i ciljeve EU u podršci inovacijama, istraživanjima i razvoju, preduzetništvu, rastu i zapošljavanju. Više informacija o radu EIF-a je dostupno ovde.

O Investicionom planu za Evropu
Investicioni plan za Evropu je usmeren na jačanje evropskih investicija sa ciljem da se kreiraju radna mesta i ostvari rast. On to čini na taj način što efikasnije koristi nova i postojeća finansijska sredstva, uklanja prepreke za ulaganja, obezbeđuje vidljivosti i tehničku pomoć za investicione projekte. Investicioni plan već pokazuje rezultate. Evropska investiciona banka (EIB) procenjuje da je do novembra 2016. godine, Evropski fond za strateške investicije (EFSI) potencijalno pokrenuo više od 154 milijarde evra investicija u Evropi.

Oslanjajući se na ovaj uspeh, Evropska komisija je 14. septembra 2016. godine predložila produženje EFSI-ja povećavajući njegov kapacitet i trajanje, kao i jačanje njegovih prednosti. Najnovije podatke o EFSI, po sektorima i po zemljama možete naći ovde. Za više informacija pogledajte FAQs.

O InnovFin
InnovFin SME Guarantee Facility – osmišljen u okviru projekta „InnoFin finansiranje inovatora Evropske unije“, a podržan od strane programa Horizon 2020. InnoFin obezbeđuje garancije i kontragarancije za finansiranje zaduživanja između 25.000 i 7,5 miliona evra u cilju poboljšanja pristupa kreditnom finansiranju inovativnim malim i srednjim preduzećima (do 499 zaposlenih). Projektom upravlja EIF, putem finansijskih posrednika - banke i druge finansijske institucije - u državama članicama EU i pridruženim zemljama. U okviru ovog projekta, finansijski posrednici imaju garanciju EIF-a kada je u pitanju procenat njihovog gubitka za finansiranje duga pokrivenog ovim projektom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana