Tekst objavljen: 20.07.2020 15:55        


Protekla godina donela je u proseku lošije poslovanje korporacija kotiranih na Beogradskoj berzi, dok su promena delatnosti Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO), preuzimanje pojedinih kompanija i širenje pandemije dodatno doprineli umanjenju dividendi koje se isplaćuju akcionarima

Veliki pad dividendi korporacija sa Beogradske berze

Ukupno posmatrano kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi isplatiće ove godine akcionarima 12,3 milijarde dinara u dividendama, što je oko 22 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu (izuzeti efekti vanredne dividende Aerodroma u 2019. godini). Faktički, ovo je najniži iznos dividendi koji će domaći akcionari primiti još od 2012. godine kada su tek podeljene akcije Telekoma, a NIS još uvek nije otpočeo raspodelu dobiti.



U apsolutnom iznosu najveće dividende će primiti akcionari Komercijalne banke (KMBN), a ova visoka dividenda deo je sprovedenog privatizacionog postupka pa se očekuje da bude isplaćena do kraja godine. Ovo isto važi i za odobrene dividende Komercijalne banke iz prethodnih godina koje nisu isplaćivane akcionarima zbog mera NBS-a.



Naftna industrija Srbije (NIIS) je zabeležila prošle godine pad profita od oko 32 odsto, što je automatski značilo i srazmerno niže dividende s obzirom da NIS još uvek primenjuje divdendnu politiku o isplati dividende u visini četvrtine ostvarene dobiti. Najveća domaća osiguravajuća kompanija, Dunav osiguranje (DNOS), iako je duplirala profit prošle godine umanjila je dividendu za 30 odsto usled očekivanih negativnih efekata pandemije na ovogodišnje poslovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Messer Tehnogas (TGAS) i Metalac (MTLC) zadržali su dividende nepromenjene, dok su akcionare prijatno iznenadili Jedinstvo Sevojno (JESV) i Impol Seval (IMPL) koji su dividende uvećali za 71 odnosno 162 odsto. Tradicionalno, niški Philip Morris isplatio je celokupni profit akcionarima putem dividende, a vlasnicima prioritetnih akcijama pripala je 28 odsto veća dividenda nego lani.

Ove godine Aerodrom “Nikola Tesla”, nakon prošlogodišnje vanredne, rekordne dividende, akcionarima neće isplaćivati dividendu s obzirom na promenu delatnosti kompanije i činjenicu da je u 2019. pretrpeo gubitak. I ove godine bez dividende su ostali akcionari Energoprojekt holdinga (ENHL) i Alfa plama (ALFA), a listi kompanija koje ne isplaćuju dividendu nakon što dobiju domaćeg većinskog vlasnika pridružila se i Galenika Fitofarmacija (FITO). Takođe, bez dividende ponovo će ostati i akcionari Telekoma Srbije što je i bilo očekivano s obzirom na povećanu zaduženost kompanije i slabiji krajnji rezultat.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
momentum berza analiza sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana