Tekst objavljen: 16.03.2020 10:30        


Narodna banka Srbije (NBS) smanjila je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena na 1,75 odsto, dan pre planiranog sastanka, kako bi "podržala ukupne aktivnosti Vlade u sprovođenju ekonomske politike za smanjenje prelivanja efekata koje izaziva koronavirus"

NBS smanjila referentnu stopu na 1,75%

Pored toga, kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena je na 0,75 odsto dok je stopa na kreditne olakšice snižena na nivo od 2,75 odsto. Prema rečima guvernerke, Jorgovanke Tabaković, domaći ekonomski i finansijski sistem su stabilni i dovoljno jaki da se suoče sa potencijalnim negativnim posledicama širenja koronavirusa.



Inflacija u januaru porasla je na dva odsto, ali je još uvek u targetiranom koridoru tri odsto +/-1,5 procentnih poena. Kurs dinara je ostao prilično stabilan, dok su tokom februara i marta oslabili pritisci na njegovo jačanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Guverneka je izjavila da je usporavanje globalnog privrednog rasta, uključujući glavne trgovinske partnere Srbije u EU, može uticati i na domaći rast. Prema procenama Vlade Srbije, MMF-a i centralne banke, privredni rast Srbije se u ovoj godini očekuje na nivou od oko četiri odsto nakon prošlogodišnjih 4,2 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
korona virus referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana