Tekst objavljen: 10.04.2021 12:00        


Litar ulja ne može se naći više ispod 150 dinara, a uoči prošle žetve suncokreta litar zejtina se prodavao za 110 dinara, ali ga je bilo i na akciji za nepunih stotinu dinara

Ukidanje carina bi moglo da obuzda rast cena ulja?

Sada u radnjama litar ove namirnice na akcijama se nudi od 130 do 140 dinara, a po redovnim cenama košta oko ili iznad 150 dinara.

Naša zemlja ima suncokreta dovoljno za domaće potrebe i još da ga proda van. U proseku, godišnje se izveze više od 100.000 tona suncokreta i više od 150.000 tona ulja. I ove setve očekuje se da će suncokreta biti posejano između 200.000 do 220.000 hektara, savim dovoljno za nas i za izvoz.

Zato će u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija pažljivo, na dnevnom nivou, pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja.

U skladu s tim, predlagaće se odgovarajuće mere, kažu , povodom poskupljenja suncokretovog ulja, za koje se prognozira da bi moglo koštati i do 200 dinara za litar.


Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija, rekao je za Tanjug državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Napomenuo je da je uljarska industrija strateška grana poljoprivrede i da su zbog toga carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto.


Naveo je da postoji ekonomska logika za dosadašnje korigovanje cena ulja, budući da su ključni ulazni parametri, odnosno sirovine, drastično poskupeli.

Pored toga, dodaje Kandić, kada govorimo o ceni suncokreta, u Srbiji se trenutno trguje suncokretom, za predstojeći rod 2021. godine, po ceni od 48 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je, poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,5 dinara po kilogramu, što je povećanje od 35 posto.

Naveo je da je tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno i da za sada ne postoji bojazan od nestašica.

Kandić kaže da je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišeg proseka, pri čemu se i izvoz suncokretovog ulja za sada kreće u prihvatljivim okvirima.

U Udruženju “Žita Srbije”, koje prati cene na svetskim berzama, a na domaćem tržištu cenu sirovine, kažu da je jasno da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Cenu diktira svetsko tržište

Kandić je objasnio da je rast cena suncokretovog ulja, koji je nastavljen i u ovoj godini, posledica dešavanja na međunarodnom berzanskom tržištu, koja se direktno reflektuju i na Srbiju, usled slabijeg roda suncokreta najvećih svetskih proizvođača, pre svega, Rusije i Ukrajine, a s druge strane i povećanja tražnje za jestivim uljem u svetu zbog pandemije.

- Cena sirovog suncokretovog ulja u crnomorskom regionu trenutno se kreće oko 1.525 dolara po toni, što je rast od 16 odsto u odnosu na februar ove godine, a više nego dvostruko veći rast u odnosu na isti period prošle godine, kada je cena sirovog suncokretovog ulja iznosila 665 dolara po toni - kazao je Kandić.

- Da li će cena na dalje biti na ovom nivou ili će ulje biti skuplje to će isključivo zavi­siti od budućeg roda, kod nas i u svetu i dešavanja na svetskom tržištu, rekla je direktorka Udruženja “Žita Srbije” Sunčica Savović.

Navela je da je cena suncokreta na domaćem tržištu zavisna od cene na međunarodnom tržištu, jer je suncokret berzanska roba, čija se cena formira na velikim svetskim berzama.

- U godini pandemije, povećana je tražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u svetu, a ove godine takav trend se nastavio na svetskom trzištu i to u većoj meri za biljna ulja nego za uljarice”, rekla je Savović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jestivo ulje ulje cena ulja skok cene ulja carine ukidanje carine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana