Tekst objavljen: 12.12.2020 16:00        


Poslednjih dana se sve više spekuliše o još jednom, trećem moratorijumu na otplatu kredita

Sve više se priča o novom moratorijumu

Kako se najnoviji talas epidemije odužio, sve češće se čuju nagađanja o novom zastoju u otplati rata. U Narodnoj banci Srbije kažu da prate situaciju u finansijskom sektoru i preduzimaju aktivnosti za ublažavanje efekata krize izazvane virusom korona, ali niti potvrđuju, niti demantuju da li će biti nove stanke.

- Ističemo da NBS kontinuirano i pažljivo prati situaciju u finansijskom sektoru i nastavlja da preduzima sve potrebne aktivnosti kako bi se održalo nesmetano funkcionisanje domaćeg finansijskog sistema i privrede - rekli su nam iz NBS.

- Dodatno, analiziraju se efekti svih do sada preduzetih sveobuhvatnih mera i s tim u vezi istakli bismo da odluka o eventualnom uvođenju još jednog moratorijuma zavisi od brojnih faktora. Javnost će, kao što je to bio slučaj i do sada, biti blagovremeno informisana o svim aktivnostima NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U pojedinim bankama se može čuti da ima naznaka za očekivanje i trećeg moratorijuma na otplatu kredita, koji ne mora nužno biti isti kao dva prethodna, ali da se ne može očekivati da njegova primena počne pre početka sledeće godine.

U NBS podsećaju da je centralna banka od nastupanja vanredne zdravstvene situacije u zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima preduzela brojne aktivnosti kako bi pomogla građanima, privredi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema. Tako su dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućena dva moratorijuma. To su martovski u trajanju od najmanje tri meseca i julski koji se odnosio na rate koje su dospevale između 1. avgusta i 30. septembra, kao i obaveze dospele u julu, koje dužnik nije izmirio. Prvi je iskoristilo 91 odsto dužnika, a drugi 82 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi moratorijum moratorijum na otplatu kredita Narodna banka Srbije pandemija ekonomski efekti pandemije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana