Tekst objavljen: 28.09.2020 13:55        


Do kraja jula, spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga iznosila je više od milijardu evra. Uprkos otežanom poslovanju zbog koronavirusa, taj region ima i najveći spoljnotrgovinski suficit u zemlji, od oko 195 miliona evra

Šumadija je region koji ima najveći suficit u trgovini sa inostranstvom Kragujevac


"Majnd grupa" ucrtala je Srbiju na mapu svetskih centara železničke industrije, uveli nove standarde i tehnologije. Za nepune dve godine, u industrijskom parku, izgradila je više fabrika i udvostručila broj zaposlenih. U prvih šest meseci, ostvaren je veći promet nego u celoj prošloj godini.

Darko Đorić, izvršni direktor "Majnd grupe" iz Kragujevca ističe da je od ostvarenog rezultata u 2020-oj, više od 60 odsto je bio izvoz.

Prema njegovim rečima pored tradicionalnih kupaca "Simensa", "Alstona" i "Bombardieara", sada kreću u realizaciju projekta zajedno sa "Hitačijem".

Pun gas Šumadijskoj privredi i dalje daju putniča vozila, delovi i elektronski sklopovi za autoindustriju, nameštaj, plastične cevi.

Ulaganja svetskih giganata, "Simensa", "Fijata" i dobri uslovi koje Kragujevac nudi, putokaz su za investitire.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić kaže da taj grad ima ozbiljnu privredu u čijem portfoliju proizvoda se nalaze proizvodi sa visokom dodatom vrednošću i kao takav on je konkurentan i prepoznat na svetskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Profesor dr Petar Veselinović, ekonomista veruje da je ovakvom uspehu doprinela i kvalitetna radna snaga u svim segmentima- počev od proizvodnih radnika, preko IT inženjera i menadžera, što je siguran put ka jednom propulzivnom privrednom rastu.Najveći spoljnotrgovinski suficit privreda Šumadije ostvarila je u razmeni sa Italijom, Slovačkom i Češkom. Raste i izvoz u Nemačku i Sjedinjene Američke Države.

Predrag Lučić direktor Regionalne privredne komore Kragujevac očekuje povećanje suficita privrede Šumadijskog upravnog okruga, pre svega kao rezultata početka i izvoza Simensovih tramvaja, ali i daljih priliva stranih direktnih investicija.

Kineski "Janfeng", širi proizvodnju u Kragujevcu. Tu je i španska "Teknia". Najvažniji rezultat svih ulaganja jeste oko 5.000 manje nezaposlenih nego pre pet godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovina sa inostranstvom šumadija suficit kragujevac srpska ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana