Tekst objavljen: 19.09.2020 17:00        


Retki su građani Srbije koji su ove godine letovali u inostranstvu. I oni koji su spakovali kofere, setili su se turističkih aduta Srbije

Seoski turizam profitirao od korone

Domaći gosti umanjili su posledice pandemije, ali u poznatim turističkim centrima tvrde da je sezona neuporedivo lošija od prethodne. Seoska domaćinstva, međutim, nisu skoro imala toliko posla.

Statistički podaci iz juna govore da je broj turista i dolazaka pao za više od 50 odsto. Stranaca je tek malo više od desetine prošlogodišnjeg broja. Prestonica je prebrojala svega 15,7 odsto lanjske posete. Novi Sad je dostigao trećinu prošlogodišnjeg nivoa. Tako ni Zlatibor, ma koliko bio omiljen među srpskim putnicima, nije dostigao uobičajenu popunjenost.

- Ovog leta smo imali znatno manji broj noćenja nego prošle godine - kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibora. - Poseta je bila daleko veća na izletištima, ali ne i u smeštaju. Avgust je već druga stvar, ali podaci se još ne znaju. Avgust je bio dosta dobar. Kapaciteti su puni i nadamo se da će rezultat biti mnogo bolji.

U Vojvodini je tokom prvih šest meseci gostovalo 111.506 turista. To je pad od 54 odsto u odnosu na lane. Broj noćenja je prepolovljen.

- Neka lokalna tržišta su dobro popunjena - objašnjava Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine. - Palić, Bela Crkva, Vrdnik, njihovi smeštajni kapaciteti su popunjeni do polovine septembra. I to je zahvaljujući vaučerima koje je podelilo Ministarstvo trgovine i turizma. Reč je o subvencionisanom turizmu. U Subotici se sada beleži blagi porast gostiju. Primetili smo porast rumunskih turista poslednjih dana. Seoski smeštajni kapaciteti su uglavnom popunjeni, ali gradovi ne. Domaći turizam je donekle ublažio posledice pandemije, ali je godina svakako lošija od prethodne.

Statistika, međutim, ne kaže da je svuda tako. Na Divčibare je, na primer, u junu došao skoro isti broj posetilaca kao lane. U Banji Palić, čak i koji gost više. U Sokobanji oko devet odsto manje. Na Staroj planini, međutim, bilo ih je čak duplo - više. Sezona ovog leta nije izdala pirostki kraj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Smeštajni kapaciteti na selu su puni - kaže Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot. - Hoteli u gradu nisu potpuno popunjeni, tako da će njima pomoć biti dobrodošla.

Statistiku za celu sezonu još nemamo, ali je osetno veći broj posetilaca. I onih koji noće i izletnika. Ulazimo čak u kritičnu zonu, zbog toliko gostiju. Lokalu ostaju prihodi od boravišne takse, osiguranja i paušalnog poreza, koji plaćaju seoska domaćinstva. Ukoliko su prijavljivali goste, trebalo bi to da oseti i lokalani budžet.

Za Uvac karta više

Prosečna cena smeštaja bez hrane, za četvoročlanu porodicu, za desetodnevni odmor u Srbiji, iznosi između 400 i 600 evra. U hotelima je i do 100 evra dan po osobi. U hotelu na Zlataru je smeštaj od 2.300 do 4.800 dinara, po osobi, dok je najam soba i apartmana od pet do 50 evra. Kuće se izdaju od 70 do 100 evra.
- Zlatar se probudio polovinom maja i godina će biti približno dobra kao i prethodna - kazao nam je Branko Pucarević, direktor Turističke organizacije Zlatar. - Svi smeštajni kapaciteti u avgustu su zauzeti. Za krstarenje Uvcem ili neki drugi sadržaj na Zlataru, bilo je potrebno rezervisati karte i po nedelju dana unapred. Svi koji su mogli da izdaju sobu ili kuću to su uradili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turizam seoski turizam u srbiji seoski turizam pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana